Одштампајте ову страницу
недеља, 22 јун 2014 21:56

Немири у Косовској Митровици, Албанци гађали каменицама војнике Кфор-а

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

kosovskamitrovica1

Албанци су засули каменицама припаднике косовске полиције и припаднике Кфора који су на одговорили сузавцем и шок бомбама.

Градоначелник северног дела Косовске Митровице Горан Ракић, који се налази с окупљеним Србима у близини моста преко Ибра, рекао је да подржава сваки вид изражавања слободне воље грађана и додао да не жели да верује да иза слогана "Или ми или ви", под којим се одржава протест у јужном делу града, стоји нешто што нема конотацију мира.

Ракић је оценио да је изградња "Парка мира" потез ка нормализацији ситуације у Косовској Митровици и позвао приштинске власти да ублаже реторику која је и довела до данашњих демонстрација.

"Очекивао сам да изградимо јос лепши и већи парк у коме ће се играти и српска и албанска деца", казао је Ракић и додао да мир мора да буде приоритет и да међуетничких сукоба више не сме бити.

Градоначелник јужног, албанског дела Косовске Митровице Агим Бахтари рекао је да ће видети шта ће се десити сутра.

 

Ђурић позива на смиривање тензија


У саопштењу достављеном медијима директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић истиче да је данашњи протест уперен против нормализације односа између српског и албанског народа.

Ђурић је позвао на смиривање тензија и нагласио да данашњи догађаји продубљују стрепњу код грађана Косова српске националности и говоре о неопходности дијалога.

"Боље је хиљаду дана преговарати, него један дан ратовати", закључо је Ђурић и додао да Србија држи пружену руку за рад на изградњи поверења и стварању стабилне и мирне будућности.

 

Влада Косова и Јахјага позивају на уздржаност

"Влада Косова, позива грађане који данас у Митровици протестују на уздржаност захтевајући да не падну под утицај провокација оних који имају за циљ дестабилизацију Косова. Уверавамо грађане да ће нова барикада на реци Ибар веома брзо бити уклоњена и да ће се осигурати слобода кретања према законима и Уставом Косова и Бриселског споразума", наведено је у саопштењу владе.

На мир и издржаност позвала је и председница Косова Атифете Јахјага. Јахјага је у саопштењу истакла да се решење проблема не може тражити путем насиља.

Извор: Радио КИМ

 

Прочитано 5442 пута

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...
Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...
(Патријарх Павле)

kosmet.net

Последње додато од kosmet.net