Одштампајте ову страницу
понедељак, 17 мај 2010 21:22

Савет безбедности о Косову

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

unУ Савету безбедности УН у Њујорку одржава се седница посвећена ситуацији на Косову и Метохији, на којој ће ставове Србије заступати министар спољних послова Вук Јеремић. На седници ће бити представљен извештај генералног секретара УН Бан Кимуна који је у априлу прослеђен чланицама Савета Безбедности.

Пред седницу, министар Јеремић рекао је за РТС да ће Србија указати на све пропусте у последњем извештају генералног секретара.

Ситуација се на терену прилично погоршала  - пре свега када је реч о положају Срба и другог неалбанског становништва у покрајини, рекао је Јеремић.

"Мислимо да то није адекватно и у пуном светлу представљено у извештају. Ту мислимо на инциденте везане за пресецање телефонских веза, на нападе на повратнике, на ометање саобраћаја, неадекватну заштиту манастира и цркава. Иако се све то наводи у извештају, то није учињено у пуном светлу", додао је министар.

Говорећи о "стратегији за север Косова" коју су припремиле приштинске власти и Међународна цивилна канцеларија, Јеремић је рекао да је захваљујући енергичној дипломатској акцији  дошло до тога да су се и УН и Европска унија експлицитно дистанцирале од те идеје која је садржана у Ахтисаријем плану.

"Нема никаквог говора о једностраним плановима за север које би међународна заједница могла подржати. То би могло имати негативне последице по стабилност на терену и то ћемо експлицитно рећи на седници", навео је српски министар.

Јеремић је рекао да ће се седница Савета безбедности одвијати у "атмосфери притисака" како на земље које нису признале једнострану независност Косова, тако и на Србију због њеног залагања за обнављање дијалога.

"Они расту и биће их све више. Они иду у правцу великог броја земаља које нису признале једнострану независност Косова да то ураде, али притисци иду и према нама, јер постоји велики отпор ономе за шта се ми залажемо а то је обнављање дијалога о свим питањима укључујући и будући статус покрајине", рекао је Јеремић.

Министар је додао да Србија мора остати "сталожена, непопуствља у одбрани принципа на којима се заснива њена државна политика".

На седници ће говорити и министар спољних послова Косова Скендер Хисени, у својству приватног лица, пошто ће, по Резолуцији 1244, Покрајину представљати шеф УНМИК-а Ламберто Занијер.

Бан Кимун о Косову

У последњем извештају из априла, генерални секретар Бан Кимун изразио је забринутост због могућег повећања напетости на северу Космета и истакао да је подршка Мисији УН од кључног значаја за стабилност у покрајини.

"Забринут сам због могућности повећања напетости на северу Косова, уколико влада у Приштини не буде спроводила своју стратегију за северно Косово транспарентно и кроз дијалог са локалним заједницама и другим релевантним странама", наведено је у његовом редовном тромесечном извештају Савету безбедности УН.

Кимун је рекао да представљање Косова на међународним скуповима и даље представља проблем, па се то питање све чешће налази у жижи пажње, поготово пре одлуке Међународног суда правде.

Нема договора о учешћу Косова на међунардним скуповима, што је доводило до изостајања једне или више страна, рекао је Кимун и позвао Београд и Приштину да заузму прагматичан став по питању учешћа Косова на регионалним форумима.

Генерална скупштина УН је, у октобру 2008. године, прихватила захтев Србије да Међународни суд правде у Хагу донесе саветодавно мишљење да ли је једнострано проглашена независност Косова и Метохије била у складу са међународним правом.

На претходној седници Савета безбедности УН у јануару, председник Борис Тадић оценио је да би 2010. могла бити година у којој ће за Космет бити пронађено решење у складу са међународним правом и у правцу доприноса остварењу заједничких приоритета, као што је чланство у Европској унији.

Прочитано 3572 пута

Последње додато од kosmet.net