Одштампајте ову страницу
четвртак, 29 јул 2010 22:30

Британија тражи дораду резолуције

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

vordsvortБританија је изненађена одлуком Србије да сама поднесе Резолуцију о Косову Генералној скупштини УН и сматра да то може довести до сукобљавања Србије и ЕУ у светској организацији, изјавио је британски амбасадор у Србији Стивен Вордсворт.

"Ми сматрамо да је боље да Србија и ЕУ на овоме раде заједно и да се договоримо како ћемо ићи напред, него да свака страна ради одвојено, јер тако можемо да завршимо на терену конфронтације. Не чини нам се смислено да се Србија и ЕУ конфронтирају у Њујорку, док, истовремено, Србија тврди да жели да постане чланица ЕУ", рекао је Вордсворт Би-Би-Сију.

Како преноси Би-Би-Си, Форин офис је саопштио да је разочаран, зато што је Србија поднела резолуцију УН, а да се претходно није консултовала са ЕУ, иако је пружила уверавања да ће се консултовати. Форин офис наводи да би Генерална скупштина требало да усвоји неутралну резолуцију како би се Србија и Косово охрабрили да почну сарадњу.

Вордсворт је рекао да су после мишљења Међунароног суда правде (МСП) званичници ЕУ радили са српским колегама на састављању заједничке резолуције која би била послата Генералној скупштини УН, чему су били присутни и представници САД.

Британски амбасадор је навео да је почетком недеље у Бриселу разговарано о елементима заједничке резолуције и да се мислило да ће се консултације наставити, али да је у уторак, по подне, министарство спољних послова Србије позвало представнике петорке - САД, Британије, Француске, Немачке и Италије - поделило нацрт резолуције и тражило коментаре.

"Зато нас је изненадила информација коју смо добили касније тог дана, да је Србија у УН већ поднела нацрт своје резолуције, претходно не информисавши званичнике ЕУ или петорке", рекао је Вордсворт.

Вордсворт је рекао да му је сутрадан, у министарству, речено да је Србија била забринута због најава да ће Албанци поднети свој нацрт резолуције и да је Србија брзо реаговала, како би своју резолуцију доставила прва.

Прочитано 3365 пута

Последње додато од kosmet.net