Одштампајте ову страницу
петак, 17 септембар 2010 11:17

Повлачење без журбе

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

natoНАТО позвао чланице, пре свега Чешку, да не убрзавају повлачење својих трупа са Косова, све док се не донесе заједничка одлука Aлијансе о смањењу трупа Кфорa.

Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен позвао је земље чланице тог савеза, пре свега Чешку, да не убрзавају повлачење својих трупа са Косова, све док се не донесе заједничка одлука Aлијансе о смањењу трупа Кфорa.

"Подржао сам све партнере из Кфора да још једном размотре број трупа које намеравају да смање како би обезбедили функционисање те мисије", рекао је Андерс Фог Расмусен у заједничкој изјави, после састанка са чешким премијером Петром Нечасом.

Чешки министар одбране Александар Вондра рекао је, 3. септембра, да намерава да смањи чешки контингент на Косову са 330 на 90 војника, а да истовремено повећа број чешких војника у Авганистану.

Ту одлуку требало би тек да усвоји чешка Влада и парламент. Земље НАТО-а, због смањеног буџета и слања додатних трупа у Авганистан, планирале су да што пре смање присуство на Косову.

Међутим, договор је био да се то учини после усвајања заједничке одлуке, а не једнострано, рекао је неименовани дипломата.

Број припадника Кфора већ је смањен 2010. са 15.000 на око 10.000 војника, из 32 земље чланице НАТО-а, али и из земаља које нису у том савезу.

У наредној етапи, број војника требало би да буде смањен на 5.700 људи. Ипак, на састанку у седишту НАТО-а у Бриселу јуче је оцењено да још није дошло време за ново смањење трупа.

Прочитано 3482 пута

Последње додато од kosmet.net