Одштампајте ову страницу
петак, 29 октобар 2010 10:50

Само пет хиљада војника Кфор-а на Косову

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

kforПод називом  "капија 2" у процесу трансформације и смањења присуства својих војника, Нато улази у другу фазу смањења присуства на Косову, на основу предлога и анализe војних власти, а чека се договор земаља које учествују у КФОР-у да ова одлука постане званична. НАТО  ће смањити међународно војно присуство на Косову на око 5000 војника уз образложење  да је Косово побољшало укупну безбедносну ситуацију уз све већи број полицајаца на Косову, узимајући у обзир надлежности  ЕУЛЕКС-а, као и јасну поделу улога у случају потребе.

У случају масовних демонстрација полиција има задатак разбијања истих на Косову, која може да затражи  помоћ од специјалних јединица ЕУЛЕКС-а, док ће у случају ескалације немира интервенисати НАТО.

Стручњаци Нато-а сматрају да ће Кфор благовремено реаговати  и у случају угрожавања безбедносне ситуације, као што су нереди из 2004, или напад на граничним прелазима са Србијом у фебруару 2008.
Број војника Нато-а на Косову на почетку мисије износио је 50.000 војника. Број војника је постепено смањен, а складу са безбедносним претњама ове снаге  нису војне природе, али су присутне више због политичких тензија и организованог криминала.
НАТО присуство на Косову је одувек било снажно подржано од стране становништва. Чак и сада, НАТО остаје организација са највећим поверењем међу грађанима без обзира на националну припадност.
Неколико држава чланица НАТО-а су објавиле своју одлуку да у потпуности повуку своје трупе са Косова.

Прочитано 3353 пута

Последње додато од kosmet.net