Одштампајте ову страницу
понедељак, 19 децембар 2011 23:12

Србија да успостави разумну робну размену с Косовом

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
angela_merkelРТВ: Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас у Приштини да очекује од Србије да за добијање статуса кандидата успостави разумну робну размену са Косовом, контролу над прелазима и да укине паралелне структуре.

"У директним смо контактима са Београдом и Србији смо јасно рекли да треба да успостави разумну робну размену са Косовом, што тренутно није случај, да се успостави контрола прелаза и укину парлалене структуре", рекла је Меркелова после сустрета са косовским премијером Хашимом Тачијем на приштинском аеродрому.

Она је додала да у Приштини не жели да говори о томе шта Србија треба да учини, већ да је косовском премијеру пренела шта Приштина треба да уради.

Независност Косова је, према њеним речима, био велики корак а сада косовска страна мора деловати одговорно у смислу мирног решавања свих проблема.

Битно је да косовске власти сарађују са Еулексом и то не само на папиру, поручуила је Меркелова, која је добила уверавања од Тачија да ће тако и бити.

Што се тиче ситуације на северу Косова потребено је, како је додала, да се пре свега успоставе "разумни облици" односа.

Дијалог Београда и Приштине

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Меркелова је истакла да је потребно применити договоре и навела као пример заједничку царинску контролу, у чијем спровођењу и косовска страна треба да да свој допринос.

"Верујемо да демократско Косово представља добар допринос миру у региону, а будућност целог региона је у ЕУ", поновила је Меркелова и додала да је са Тачијем разговарала како се што брже може доћи до тог циља.

Немачка канцеларка је подвукла да је важно да Косово постане транспарентно и да успостави владавину права.

Меркелова је допутовала у Приштину како би обишла немачке војнике у саставу Кфора, који, како је рекла, дају битан допринос миру у региону.

Она је подсетила да се недавно видело да то учешће у међуанродним снагама може бити опасно, те да су последњи инциденти показали да има још пуно посла у решавању проблема и побољшању односа са Србијом, рекла је Меркелова.

Тачи је изјавио да је косовска влада већ пуно учинила у процесу европских интеграција и обећао да ће Приштина "испунити све задатке" који се поставе пред њу.

"Косово је одлучно да закључи историјско поглавље конфликата. Будућност је важан део идентитета Косова. Не желимо дозволити да нас историја држи као таоце. Морамо бити део ЕУ и НАТО", рекао је Тачи, додајући да трећина становништва Косова већ живи у ЕУ.

Према његовим речима Косово је у дијалогу са свим суседима, па тако и са Србијиом, а дијалог, како је подвукао, је једино ресење за проблеме посебно у односима са Србијом.

С тим у вези је Тачи рекао да се договори постигнути у дијалогу морају испоштовати и позвао Београд да то учини.

Наставак рада на владавини права главни је приоритет Приштине и у томе је важна сарадња са свим државама у окружењу, изјавио је косовски премијер и додао

Влада у Приштини, додао је, решена је да укључи грађане севера Косова у те процесе, јер је то његов уставни задатак, а они су, како је рекао, "наши грађани".

Дочек на аеродрому

Немачкој канцеларки Ангели Меркел данас на приштинском аеродорому приређен је дочек с највишим државним почастима.

Ангелу Меркел дочекали су председник Владе Косова Хашим Тачи и већина његових заменика и министара, а постројен је и почасни вод безбедносних снага Косова.

Немачка канцеларка ће разговарати и с командантом Кфора, немачким генералом Ерхардом Древсом, шефом Еулекса Гвазијеом Бу де Марнаком и изаслаником ЕУ на Косову Фернандом Ђентилинијем.

Меркелова је, после разговора са Тачијем, посетила немачке војнике који су стационирани на Косову у оквиру Кфора и у Главном штабу у Приштини се, на заједничком ручку, срела са њима.

Мереклова се, како се наводи, "пуним срцем" захвалила и у име многих људи у Немачкој и рекла да треба подсетити да је и "наша сигурност и мир код куће у зависности и од тога што ви овде спроводите своју службу и служите Немачкој".

Њу је током посете пратио генерални инспектор Буднесвера генерал Фолкер Виекер.

Политички аналитичар Шкељзен Малићи рекао је приштинским медијима да ће канцеларка на Косову потврдили став Немачке да Србија без признања Косова или унапређења дијалога с Косовом не може да рачуна да постане кандидат за чланство у ЕУ.

"Она може евентуално поставити и неки захтев за Косово, више као подршку или евентуалне примедбе како би Косово снажније и брже напредовало у процесу европских интеграција", рекао је Малићи.

Прочитано 5358 пута

Последње додато од kosmet.net