Одштампајте ову страницу
четвртак, 17 децембар 2009 22:25

Ништа ново у признању Блаце

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

brunovekaricРТС: Гостујући у Јутарњем Дневнику, протпарол тужилаштва за ратне злочине, Бруно Векарић рекао је да подаци које је изнео Назим Блаца нису никаква новина за српско тужилаштво.

Векарић не искључује могућност да се ради о политичком обрачуну странака на Косову.

"Не треба занемарити чињеницу да је пре неколико дана један од посланика изнео сличне оптужбе", навео је векарић.

 

Портпарол тужилаштва рекао је да се од 5. септембра води истрага за сличне злочине онима које наводи Блаца и где се поново долази до Адема Суља као креатора тих дела, међу којима су припреме сведока за сведочење у процесима пред Хашким трибуналом, застрашивања, подмићивање, а у неким случајевима и ликвидације.

Након увида у банку података Хашког трибунала, пре свега у случајевима Љимај и Харадинај, кроз српско процесно право ишло на ниже извршиоце кривичних дела и да дошло се до списка од 26 осумњичених, објаснио је Векарић.

Портпарол је истакао да је српско тужилаштво још крајем октобра доставило Еулексу диск са подацима о убиствима, и да је у току истрага тих навода.

Векарић је рекао да је сада ред на Еулекс да реагује на наводе које је изнео Блаце, јер како је рекао, не верује да неко ко призна учешће у 17 тешких злочина и свестан је да може очекивати велику казну, калкулише са тим.

"По нама се апсолутно ради о истинитим тврдњама, али не желимо сада да се стекне утисак да се Србија меша у оно што ће Еулекс радити, али свакако желимо да помогнемо да су утврди истина и достигне правда", истакао је Векарић.

Према његовим речима Тужилаштво за ратне злочине има много бољу сарадњу са Еулексом, него што је имало са УНМИК-ом, и више се Косово не третира као "Елдорадо".

Векарић сматра да је одређивање кућног притвора најбоље решење јер је после признања о учешћу у тешким кривичним делима безбедност Блаце угрожена.

"Он је рекао веома важне ствари у процесно правном смислу и Еулекс ће имати сада пуно посла да истражи и процесуира, како би они који су наведени, били изведени пред лице правде", закључио је портпарол Тужилаштва за ратне злочине.

У кућном притвору

Окружни суд у Приштини одредио је кућни притвор Назиму Блаци, који је претходних дана јавно тврдио да је одговоран за политичка убиства која су, како тврди, наручивали функционери Демократске партије Косова премијера Хашима Тачија.

Блаца је синоћ ухапшен због повезаности са убиствима и умешаности у организовани криминал, а вест о одређивању кућног притвора потврдио је његов авокат по службеној дужности Хаџи Милаку.

У изјави медијима ових дана Блаца је рекао да је учествовао у 17 убистава. Као једног од налогодаваца навео је бившег министра одбране у Привременој влади Косова, сада високог званичника ДПК Азема Суљу, који је због те тврдње поднео кривичну пријаву против Блаце.

Прочитано 4950 пута

Последње додато од kosmet.net