Одштампајте ову страницу
недеља, 06 март 2011 23:09

РТС: Пред прву рунду преговора

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
borkostefanovicТелекомуникације, катастар, авиосаобраћај, председавање Цефтом, изглед царинског печата, биће теме прве рунде преговора Београда и Приштине у Бриселу. Трудићемо се да решења буду адекватна и да помогну Србима на Косову, јер су они централна тачка нашег ангажовања, каже Борко Стефановић.

На дневном реду прве рунде преговора Београда и Приштине биће питања телекомуникација, катастра, авиосаобраћаја, вероватно и председавање Цефтом, као и изглед царинског печата.

Делегација Београда у којој су поред шефа тима и експерти за сваку од тема, креће пут Брисела с оптимизмом и спремљеном платформом.

Први састанак неће бити само формалан и неће бити одступања од државних интереса зарад добијања статуса кандидата за чланство у Европској унији, поручује српска делегација.

"Мислим да је свима јасно да ће ово бити дуги и тешки разговори пуни тешких момената, али ћемо се трудити да решења буду адекватна и да помогну Србима на Косову и Метохији јер су они централна тачка нашег ангажовања", рекао је шеф преговарачког тима Београда Борко Стефановић.

О преговорима, српски тим информисаће јавност, владу и председника државе, а не искључују могућност полагања рачуна и парламенту Србије.

"Нажалост не постоји пун консензус у Србији о природи ових преговора о циљу, али оно што је важно знати је да се руководимо свим вазним актима усвојеним у Скупштини Србије, да се руководимо нашим Уставом и националним интересом, али је другачији приступ, имамо један креативнији и флексибилнији приступ, самим тим што не причамо само о једној теми", рекао је Борко Стефановић.

"Ми ћемо свакако наставити да узимамо важне и корисне информације од Срба на Косову и Метохији не искључујући могућност да ће и они бити укључени у преговарачки тим", каже Стефановић.

За разлику од преговора вођених у Бечу, нови круг дијалога, водиће се искључиво уз посредовање Европске уније, али и уз присуство Сједињених Америчких Држава.

Томе се противи Српско национално веће са севера Космета које тражи да у дијалогу као пуноправни актери учествују и представници Уједињених нација и Русије.

Прочитано 3499 пута

Последње додато од kosmet.net