Одштампајте ову страницу
четвртак, 12 мај 2011 22:31

Б. Стефановић на КиМ: Пут ка бољем разумевању

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
borkostefanovic1Шеф преговарачког тима Србије у дијалогу Београда и Приштине Борислав Стефановић се током радне посете Косову и Метохији састао са шефицом приштинског тима Едитом Тахири, лидерима косовских Албанаца и представницима српске заједнице на КиМ на северу и јужно од Ибра, а биће гост и на косовској телевизији.

Стефановић је рекао да је овим сусретом пробијен лед и да ће таквих сусрета бити и даље, али да разговори са косовским саговорницима, за које каже да су били конструктивни, не значе промену става Србије о статусу Косова.

"Наравно да ови разговори немају никакво обележје државне посете и не представљају било какву промену у нашем ставу о статусу Косова. То смо јасно рекли нашим саговорницима", рекао је Стефановић после сусрета са шефицом приштинског преговарачког тима Едитом Тахири и потпредседником владе Косова Хајредином Кучијем.

"Ми смо се у потпуности држали нашег националног интереса, заступали наш суверенитет и његову одбрану и исто тако врло ефикасно расправљали конкретне проблеме, свесни да наше разлике у вези са статусом, не треба да буду у првом плану и да у оваквој атмосфери и у нормалној комуникацији те проблеме треба и да решимо", рекао је Стефановић.

Шеф преговарачког тима Србије рекао је да је са званичницима привремених институција у Приштини било речи о току дијалога и различитим модалитетима решења проблема који се налазе у склопу целог процеса преговора.

"Имали смо прилику да додатно објаснимо наше виђење решавања проблема, да дамо неке конкретне нове предлоге и да чујемо ставове друге стране. Дакле, могу да кажем да су разговори протекли у радној и конструктивној атмосфери. Наишли смо на разумевање и Кучија и Едите Тахири", рекао је Стефановић.

Боље разумевање

Стефановић је рекао да су се на неки начин боље разумели, имали прилику да покажу да разговорати о нечему није ништа ни страно, нити необично, и да су овакве ствари нормална ситуација међу људима, који треба да реше заједничке велике проблеме који притискају све наше грађане на Косову и Метохији.

"Жао ми је што су разговори протекли у сенци нереда и насиља, које се одигравало испред објекта где су вођени разговори. Али то је доказ подељености у косовском политичком друштву и нечега што сигурно не иде у прилог адекватном вођењу дијалога и конструктивном налажењу решења", нагласио је Стефановић.

Косовски премијер Хашим Тачи рекао је да дијалог са Србијом представља европску вредност и да Косово тежи побољшању односа са Србијом као и са свим осталим суседним земљама.

Дијалог је "почео са циљем побољшања суседских односа са Србијом и осталим земљама у региону," рекао је косовски премијер.

Тачи је рекао да посета београдског званичника Приштини "представља почетак де јуре признања Републике Косово од стране Србије" и није искључио посете приштинских званичника Београду.

Председник Скупштине Косова Јакуп Краснићи оценио је јуче да је посета Стефановића Косову, заправо, наставак дијалога који је започет сусретима у Бриселу, али да не види разлоге нити сврхе да се неко из руководства косовске скупштине сусретне са њим.

Инцидент на путу ка Лапљем селу
На аутомобил шефа преговарачког тима Србије Борислава Стефановића, на изласку из Приштине према селу Чаглавици, бачена је кутија стиропора, из камиона који је био паркиран поред пута. Инцидент је потврђен и у косовској полицији, чија су возила била у пратњи аутомобила Стефановића. Према наводима полиције, издат је налог јединицама на терену да особа која је бацила стиропор са камиона и власник тог возила буду приведени.

 

Прочитано 4151 пута Промењено четвртак, 12 мај 2011 22:35

Последње додато од kosmet.net