Срби за Србе-СМС на 7763
Вести
ДУХОВНИ НЕИМАР КОСОВСКОГ ПОМОРАВЉА - четвртак, 22 август 2019 21:53
Дичићи из Страже ће добити нову кућу! - недеља, 16 децембар 2018 23:04
недеља, 17 јул 2011 22:46

Стефановић: Дијалог са Приштином чупање из независности

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
borkostefanovic1

Дијалог са Приштином није борба против независности Косова, већ чупање из независности, у којем покушавамо да нешто одузмемо из чврсто стиснутих шака, изјавио је у интервјуу ФоНету шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић, који очекује да ће и наредне недеље у Бриселу са Приштином бити постигнути неки договори.

Ми увек очекујемо договор и Београд је од почетка наступао са конкретним предлозима, како би се решили животни проблеми људи са Косова и Метохије, нарочито Срба, рекао је Стефановић.

Он је додао да предстоје разговори о телекомуникацијама, електричној енергији, признавању диплома, царинском печату и катастру.

Ми смо сада у ситуацији, најавио је Стефановић, да преговарамо о регулисању функционисања Телекома и Електропривреде на Косову.

"Није ово борба против независности Косова, ово је чупање из независности. Немамо ми нешто у руци, па им не дамо, него ми покушавамо нешто да одузмемо из чврсто стиснутих шака", прецизирао је Стефановић.

Према његовој оцени, пропуштена је шанса да се обе компаније 2006. године региструју код УНМИК, чиме би се избегла свака потреба да се разговара о томе да ли оне могу да раде, опстану и испоручују своје услуге Србима на Косову и Метохији.

Треба бити реалан, то су потпуно две различите ситуације, указао је Стефановић.

Колико будемо успешни у овом процесу, упозорио је Стефановић, успешније ћемо сачувати и Шумадију и Топлицу.

Одбацује оптужбе опозиције

Он је одбацио оптужбе дела опозиције у Србији да је овим дијалогом и првим договорима о слободи кретања призната независност Косова, називајући их неоснованим, неутемељеним и политикантским.

"Огроман број Срба, јужно од Ибра, живи у тешкој ситуацији, живот их приморава да узму такозвана косовска документа, што су у великом броју они и учинили", напоменуо је Стефановић.

Изложени су сталним притисцима, објаснио је он и прецизирао да је договором о слободи кретања спречено да они узимају таблице и документа са ознакама Косова као државе и тако признају независност.

Ми нисмо признали независност Косова, нити намеравамо то да учинимо, јер коришћење личних карата, није признање независности, истакао је Стефановић, али је потврдио да ниједно од постигнутих решења није идеално.

"Да су за ово идеална решења могућа, сигуран сам да ни тада наша опозиција не би рекла да су добра. Чак и да преговарачки тим успе да испреговара да се сутра вратимо у Приштину са српском заставом и да сви Албанци дођу и потпишу молбу да се врате под окриље суверенитета Србије, и тада би део опозиције рекао да је то лоше и да смо издали националне интересе", предочио је Стефановић.

Према његовим речима, "треба се навићи на неутемељене критике, зато што оне значе да неки губе, не само своју политику и реторику, већ и добро обезбеђене позиције у самој Покрајини, које се, решавањем проблема, доводе у питање".

Стефановић сматра да се теме о којима сада разговарају Београд и Приштина не могу назвати "голо" техничким, већ практичним питањима и животним темама, јер свако од њих носи огромну политичку димензију.

Није једноставно, нагласио је Стефановић, налазити простор да се избегну замке приштинске стране, која на сваки начин покушава Србију да елиминише са Косова и добије потврду своје независности, што им неће успети.

О тежим питањима на јесен

"Тежа питања ће доћи на дневни ред, ја бих рекао, од јесени на даље. То је оно што је на крају тунела и што ће, надамо се, довести до предуслова за историјско помирење Срба и Албанаца и створити трајни мир и стабилност у региону", предвидео је Стефановић.

У сваком процесу као што је овај, за успех је потребна сагласност две стране, објаснио је Стефановић и поручио да Београд у овом дијалогу ни на који начин не може довести у питање државну позицију око суверенитета Србије и односа према статусу Косова и Метохије.

"Приштина, са друге стране, стално инсистира да се на било који начин Србија измести ван Косова и Метохије и покушава да добије потврду за своју такозвану независност", предочио је Стефановић, "али ми им у томе нећемо изаћи у сусрет".

Једна од тема дијалога на јесен ће вероватно бити и присуство Приштине у регионалним иницијативама, рекао је Стефановић, наводећи да је Београд спреман да пристане на њихово асиметрично представљање.

"Наш циљ је увек био да не угушимо Косово, већ дозволимо да се чује глас Приштине у регионалним иницијативама, али морамо се држати неопходности да се обезбеди асиметричност њиховог представљања", објаснио је Стефановић и нагласио да Косово и Метохија не може бити рупа на Балкану.

Подела Косова се, такође, у јавности појављује као тема будућих разговора и мислим да је легитимно износити предлоге о чему ћемо причати, рекао је Стефановић.

Нико нам није рекао немојте о томе да причате, напоменуо је Стефановић, али чињеница је да у великом делу међународне заједнице могућност поделе Косова изазива зебњу.

То не значи, сматра Стефановић, да подела неће бити једна од опција о којој се може разговарати.

Према његовим речима, не треба унапред тврдо искључивати нека решења, поготово ако могу бити полазна основа за неко друго решење или моделирање тог решења на начин да буде прихватљив за обе стране, рекао је Стефановић.

Стефановић је, међутим, напоменуо да ће преговарачки тим Београда бити увек добро припремљен и да ће водити рачуна о Уставу и закону.

Дијалог улази у компликовану фазу

Дијалог улази у фазу која је доста компликована, о чему је разговарано и са европским посредником Робертом Купером током његове посете Београду, додао је Стефановић, али преговарачки тим остаје посвећен решавању проблема, као "конструктиван и креативан партнер".

Купер је одличан посредник, статусно неутралан, оценио је Стефановић, уз објашњење да не постоје никакви "Куперови предлози", како то Приштина представља.

Ради се, објаснио је Стефановић, о сублимацији ставова две стране, који се потом објављују у форми закључка којих обе стране морају да се придржавају.

Коментаришући чињеницу да је Скупштина Косова тесном већином изгласала одлуку о наставку дијалога са Београдом, Стефановић је истакао да то говори о дубоким поделама у политичком спектру косовских Албанаца.

"Чини ми се да је приштински тим амбициозно дизао очекивања њихове јавности, пре свега за то да ће моћи да користе такозване пасоше Косова и да ће моћи да се крећу кроз остатак Србије са грбом Косова, регистарским таблицама, што се није десило", указао је Стефановић.

Стефановић је подсетио да опозиција у Приштини замера свом преговарачком тиму и што није успео да натера Србију да призна Косово.

Шефица преговарачког тима Приштине Едита Тахири одбија да дође у Београд, рекао је Стефановић, иако сам је звао шест, седам, пута да дође и да неформално разговарамо.

Надам се да ће се наћи неки званичник који ће доћи и омогућити да разговарамо о овим тешким темама на отворен начин у Београду, не само у Бриселу, рекао је Стефановић.

Он је оценио да је, захваљујући могућности да се води дијалог, дошло до ослобађања петорице младића, који су ухапшени на Косову и Метохији током прославе Видовдана.

"Нити ја њих могу да убедим да је Косово апсолутно у оквиру суверенитета Србије, нити они мене могу на било који начин да убеде да су независни", нагласио је Стефановић, "али то не треба да буде препрека да решавамо проблеме, јер у том случају не бих могао да интервенишем да ових пет младића буду пуштени".

Имао сам прилику да разговарам са родитељима тих младића и, без обзира да ли се ми политички и идеолошки слажемо или не, схватили су да, када се упадну у такву невољу, проблем може да реши само особа која има директну комуникацију са приштинским властима, али и са Европском унијом (ЕУ), рекао је Стефановић.

Недавно усвојена резолуција Парламентарне скупштине ОЕБС о трговини људским органима не може да има директан утицај на дијалог Београда и Приштине, сматра Стефановић, али је активност државе око извештаја Савета Европе о трговини органима допринела промени климе у међународној заједници, па се сада реалније сагледава ко је ко на Западном Балкану.

Чини ми се да ту нема ништа спорно и да сви у међународној заједници подржавају истрагу. Једино је питање где ће се завршити извештавање, ко ће спроводити истрагу и ко ће бити "политичка капа" целог тог процеса, закључио је Стефановић.


Прочитано 3652 пута Промењено недеља, 17 јул 2011 22:50

Напишите Ваш коментар на ову вест

Газиместан 2012. године

 

patrijarh

Мудрости патријарха Павла

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...

Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...

Злочини над Србима на Косову и Метохији

Крвава жетва 1999. у Старом Грацку

 

23. јула 1999. године у Старом Грацку код Липљана на њиви зверски је убијено четрнаест

Више

Крематоријум за Србе - Клечка

 

Село Клечка , 27. август 1998.

Српска полиција открила је кремациону пећ у фабрици

Више

Убиство шесторо српских младића у кафићу ''Панда'' у Пећи

Светислав, Зоран, Драган, Вукота и два Ивана недужно гледају са читуља, Пећ се претворила у град
Више

Страдање фамилије Костић из Ретимља

Породицу Костић из Ретимља код Ораховца називају најтрагичнијом породицом на Косову. Најпре је
Више

Отац Харитон Лукић

Медју бројним зртвама Косовско-метохијске трагедије су монаси Манастира Светих Архангела, Отац
Више

Злочини гњиланске групе

Против 17  чланова озлоглашене банде, Тужилаштво за ратне злочине Србије крајем  јуна је
Више

Злочин у Гораждевцу

13. августа 2003. године у Гораждевцу убијена су српска деца. Многи међународни званичници

Више

17. март 2004. - ПОГРОМ

СРБИ УБИЈЕНИ У МАРТОВСКОМ ПОГРОМУ 2004. ГОДИНЕ

  • СПАСОЈЕВИЋ БОРИВОЈЕ (1941) из Косовске Митровице,
Више

Напад на аутобусе код Подујева

16. фебруара 2001. године извршен је терористички напад  на аутобусима Ниш Експреса у Ливадицама

Више

Убиства у Церници

01.09.2003. године

Миломир Савић, рањен у нападу у Церници, подлегао повредама

Новица

Више

Списак убијених Срба

  • СПИСАК УБИЈЕНИХ СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ОД ДОЛАСКА КФОРА 1999. ГОДИНЕ

Овај списак

Више

Списак киднапованих Срба

Овај списак није комплетан (ако знате имена убијених Срба који се не налазе на овом списку

Више

Распеће Ђорђа Мартиновића

 

“Шиптарски терористи набили га на колац пpвoг маја1985г. 
Истина скривана пeтнaecт година.

Више

ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВИ УНИШТЕНИ ОД ДОЛАСКА КФОРА И УНМИКA

На списку се налази 140 уништених православних објеката на Косову и Метохији од 1999.
Више

Обећања политичара

Део Вулинових (не)испуњених

јануар 2013. - Немојмо да уносимо немир међу Србе на

Више...

Остају српске институције на

Србија не сме да дозволи да Срби на Косову и Метохији
Више...

Нећу се смирити док Косово и

БЕОГРАД, 21. фебруара 2008. 
Николић је, говорећи
Више...

Како је нестао акциони план?

Од 17. фебруара ове године, када су косовскe институције

Више...

Никада нећемо признати

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић поновио је

Више...

Никада нећемо признати Косово

07. јануар 2012 - Председник Србије Борис Тадић

Више...

gorazdevac zlocin

sporazum o reg preds

1244

djordje martinovic

 

 

Будите у конткту са нама

www.kosmet.net YOUTUBE канал

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %