Одштампајте ову страницу
четвртак, 01 септембар 2011 22:45

Тахири: Очекујем решење за печате и дипломе

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
edita_tahiriШеф приштинског тима у дијалогу са Београдом Едита Тахири изјавила је да очекује да ће сутра у Бриселу бити решено питање царинских печата и постигнут договор о признавању диплома.

Тахири је у изјави Танјугу истакла да ће се разговарати и о телекомуникацијама, електричној енергији, катастрским документима и региноналној сарадњи која, како је додала, укључује тражење решења за присуство косовских представника у међународним форумима.

Говорећи о печатима, Едита Тахири је нагласила да је приштинска страна била спремна за договор још у јулу, али да је то, како је рекла, онемогућио тим Београда.

"Не знам шта ће сутра предложити Београд, али предлог који је на столу је у складу са Цефтом. ЕУ је признала косовске печате, а на Србији остаје да се сложи са европским принципима", рекла је Тахири.

Она је додала да са постизањем договора о печатима, очекује и да, како је рекла, престану са радом све "паралелне структуре" које се тичу царине. Едита Тахири је најавила и да ће, после ове рунде, доћи до примене споразума који је раније постигнут, а тиче се личних карата.

Како је прецизирала, имплементациона група три стране састаће се 4. септембра да финализира оперативни план, а имплементација споразума, према Тахиријевој, кренуће одмах након тога.

Шефица приштинског тима је додала и да је договор о дипломама постигнут у разговорима 2. јула, а да би у тој рунди требало да се постигне договор о међународној инситуцији која ће омогућити обострану нострификацију и признавање диплома.

"Предлог који је дошао од посредника ЕУ у дијалогу Роберта Купера јесте да тај посао преузме асоцијација европских универзитета", навела је Тахиријева.

Говорећи о решењу за присуство приштинских функционера на међународним форумима, Тахиријева је истакла да очекује да Србија уклони препреку коју поставља пред Косово, јер како је оценила, то није само препрека Косову, већ и регионалној сарадњи и добросуседским односима.

Упитана да ли могу да се понове акције Приштине сличне оним с краја јула, ЕДита Тахири је рекла да је циљ тих акција било "легитимно јачање владавине права и увођење реда на целој територији Косова".

"Став наше Владе је да наставимо да јачамо владавину права и ред, али и да инвестирамо у просперитет свих грађана, са посебним фокусом на Србе са севера", навела је Тахиријева.

Прочитано 4266 пута

Последње додато од kosmet.net