Одштампајте ову страницу
понедељак, 21 новембар 2011 19:38

Стефановић и Тахири најављују договор о прелазима

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
borko_editaНова рунда техничког дијалога Београда и Приштине почела је данас нешто пре 16 часова у седишту Европске уније у Бриселу после готово три месеца паузе.

Шеф београдског тима Борислав Стефановић изјавио је уочи почетка разговора да верује да ће током најновије рунде дијалога бити постигнут договор о универзитетским дипломама, учешћу Косова на регионалним скуповима, као и о административним прелазима.

"Имамо јасан мандат и пуну подршку Владе", рекао је Стефановић, и додао да ниједно решење неће моћи да угрози територијални интегритет Србије, Устав и резолуцију 1244 Уједињених нација.

Када је реч о струји и телекомуникацијама, које су такође били најављени као теме разговора, Стефановић је рекао да су “мале шансе” да се овом приликом пронађе решење.

"Разговори ће сигурно бити настављени и сутра", рекао је он.

"Надамо се да ће приштински тим смоћи снаге да се одмакне од свог тврдокорног става, који је досад првенствено био усмерен на потврђивање њихове државности", изјавио је Стефановић.

Шефица приштинског тима Едита Тахири изразила је уверење да ће две стране приступити дијалогу на конструктиван начин и рекла да се нада да напретку.

Када је реч о прелазима на административној линији, Тахири је рекла да је предлог о заједничкој контроли "у складу са европским стандардима."

"Интегрисана контрола граница је европски начин", рекла је она.

Тахири се, међутим, пожалила да је Србија до сада применила само један од укупно пет постигнутих споразума у ранијим рундама, и то онај о слободној трговини.

"Надам се да господин Стефановић има подршку Београда да се имплементира оно што је досад договорено", рекла је она.

У осврту на деловање Еулекса на Косову, Тахири је оценила да су се "ствари поправиле у односу на 16. Септембар", (када је постигнут договор о царинском печату), констатујући да ова мисија "више није статусно неутрална" и да "спроводи законе Косова".

Говорећи о проблемима на северу Косова и Метохије, Тахири је рекла да је приштинска влада спремна да иде даље од Ахтисаријевог плана.

"Ми смо спремни да ојачамо тај план кроз економске и друге погодности за грађане који тамо живе", рекла је она.

Прочитано 4856 пута

Последње додато од kosmet.net