Одштампајте ову страницу
среда, 25 март 2015 10:35

Гњилане: Средње школе без ученика. КПС забранила превоз аутобусима

Написао
Оцените овај чланак
(2 Гласова)

kpsautobusignjilane

Средње школе у гњиланским селима Шилово, Коретиште и Горње Кусце данас не похађају ученици, јер је КПС забранила аутобусима „Колашин превоза“ да возе српску децу.

Разлог још увек није познат јер су КПС полицајци уручили решење о забрани на албанском језику.

Патроле КПС полиције сачекале су јуче два аутобуса са српским ученицима на излазу из села Коретишта и на излазу из Гњилана у правцу Бујановца код фабрике Батерија ИБГ, и нису дозволили даље кретање, а ученике су избацили напоље и послали кућама пешке, иако су поједина села удаљена и до 30 километара.

И поред молбе возача да у пратњи полиције превезу све ученике до својих села, КПС полицајци албанске националности остали су неумољиви и као по наредби без обзира на све оклоности децу су буквално избацили из аутобуса.

Аутобус који је заустављен на излазу из Коретишта је  КПС полиција  отпратила до фабрике Батерија ИБГ, где је друга патрола по истом сценарију зауставила још један  аутобус са српском децом.

Иако КПС полиција зна да аутобуси обавезно улазе у српска села, они су ипак изабрали локацију за заустављање на тзв. кружном путу.

У оба аутобусу било је билизу стотину деце који свакодневно путују од 3 до 30 колиметара.

Школе у Гњилану узурпиране су 1999. године од стране Албанаца, па је Србима приступ школским зградама у овом граду онемогућен. Бројна школска документација Срба је тада уништена.

Српска деца у Поморављу данас похађају наставу у две смене због недостатка школског простора, а од 1999. године српску децу је од куће до школе пратио Кфор. И поред пратње КФора на аутобусе са српском децом догађали су се бројни напади.

Кфор је пре проголашења независности Косова престао да прати аутобусе са српском децом, јер према њиховим проценама не постоји безбедносна опасност.

Прочитано 3587 пута

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...
Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...
(Патријарх Павле)

kosmet.net

Последње додато од kosmet.net

Сличне вести

1 Коментар