Срби за Србе-СМС на 7763
Вести
ДУХОВНИ НЕИМАР КОСОВСКОГ ПОМОРАВЉА - четвртак, 22 август 2019 21:53
Дичићи из Страже ће добити нову кућу! - недеља, 16 децембар 2018 23:04
субота, 14 октобар 2017 13:18

Како је у Пасјану 1907. године настрадала група храбрих "Комита"

komite

Јунске ноћи 1907. године, група од 33 комита из централне Србије је по наређењу Војводе Вука ( главнокомандујућег комитских чета) , током ноћи ушла на подручје данашњег Косова (које је тада још било под турском окупацијом).

Војводе Драгољуб Николић и Душан- Раде Радивијевић су предводили 31. комиту и преко планине Козјак су дошли до Ранилуга где су обедовали, и одмах по мраку наставили преко Угљара, ка селу Пасјане код Гњилана. У Пасјану су се док је још био мрак сместили у Храму Преображења Господњег. Све је скривано од мештана и само је пасјански свештеник знао да су у олтару и на балкону храма 33 комите. Планирали су да се поделе у 2 групе и да заштите Србе из Гњиланског краја од планираног Турског и Арнаутског зулума. 

Међутим, те  вечери је умрла нека жена, и а њена сахрана је заказана за сутрадан. Свештеник је са жељом да сакрије комите покушао да убеди родбину да се опело изврши испред цркве, правдајући се да је унутра спарно, али је тврдоглава родбина то одбила и унела тело покојнице у цркву. Комите су биле сакривене у олтару и на балкону цркве, али су због њиховог великог броја ипак  опажени од неколико  Пасјанаца. Након опела, неки упорни мештани  су запитали ко су ти људи  и свештеник је признао , заклињујући их да то ником не одају (па ни својим најближима), јер су Турци и Арнаути свуда имали своје шпијуне. Пасјанци срећни што се комите налазе у њиховом селу не сачуваше тајну  и то  се убрзо прошири целим селом.

На жалост,међу мештанима је била и особа са  духом Вука Бранковића, која  је  Турцима одала да су српски јунаци сакривени у Пасјанској цркви.

Током ноћи изненадни хитац је пробудио уснуле четнике. Звек сломљеног прозорског стакла је био знак да то није сан. Војводе су наредиле да се оружје стави на готовс. Пасјанска црква је била окружена четом Турака и Арнаута, који су позвали комите да се предају. Знајући лукавство и лажљивост њихову, војводе су наредиле пробој. Отворили су нагло црквена врата и кренули у јуриш. Под плотуном Турака паде први ред српских јунака, њих четворо, али се остали успеше пробити. Кренули су узводно ка Морави и налетеше на још већу формацију Турака и Арнаута. Ту страда још једанаесторо четника. Иако бројчано слабији Срби побише преко 20 Арнаута и Турака и стигоше до планинског врха Црнељ. Ту се утврдише и стадоше се припремати за одбрану положаја.

Одолевали су цео дан и целу следећу ноћ. Пошто су били добри стрелци не дозвољаваху Турцима   прилаз добро утврђеном српском положају. Иако су били двадесет пута бројнији, Турцима се ледила крв у жилама када су кретали у напад на врх Црнеља, јер су знали да комитска пушка ретко промашује. Али на жалост, четници остадоше без муниције, док је међу њима  било и неколико рањених и мртвих.

Тада, Војвода Николић устаде и рече:

 '' Витезови моји, саборци моји, децо моја. Будимо достојни завета нашега Светога Кнеза Лазара. Земаљско је замалено царство док је Небеско увек и довека. Живела Србија. Живео Краљ. За мном. Јуриш !!!

Српски соколови кренуше преко шанаца ка зачуђеним Турцима и Арнаутима, од којих се неки дадоше у бег. Комите бацаше бомбе и пуцаше ка зулумћарима. Но бројност Турака учини своје и бројни плотуни покосише све Србе.

Када је све умукло турски официр приђе телима погинулих Српских јунака,  скиде капу и рече : '' Херојски сте се борили и херојски погинули'',  и нареди да нико од Арнаута не оскрнави тела погинулих.  Тако се 4 комита  сахранише  у Пасјану у црквеној порти, а остали на местима погибије.

Пет  година касније,  током првог балканског рата Косово и Метохија су коначно ослобођени од вековног турског ропства, чиме је испуњен сан свих Срба-Косоваца.

Овај догађај који се догодио пре 101. годину није заборављен. Група верника из Пасјана је одлучила да подигне спомен обележје у виду белог Крста , на месту где је сахрањено 4. комита страдалих код Пасјанске цркве. Они су  припремили терен за постављање Крста, док је на отворени жиро-рачун верни народ  уплатио довољну количину новца.

Члан иницијативног одбора за обележавање 100  година Комитског покрета Др Обрад Шошић истиче да '' треба да се обележи гробно место Српских родољуба и да је жалосно што се то још није догодило. Они су за слободу поробљене браће, за веру и крст часни, положили своје младе животе''.

Иницијативни одбор је послало молбу  тадашњем Владики рашко-призренском Артемију да благослови постављање Крста и уређење гробних места четворице комита који су ту погинули и сахрањени.

Планирано је да се спомен обележје постави са јужне стране цркве. Пасјанска црква је иначе позната и по Светој Босиљки коју су Арнаути киднаповали  терајући  да прими ислам и да се уда за Арнаутина. Она то одби остајавши доследна свом Господу Исусу Христосу,  те у мукама предаде душу своју. Њен гроб се према предању налази испод Пасјанске цркве.

Како је на крају истакао Др Обрад Шошић: '' Пали српски хероји нису заборавили на нас, зато и ми не смемо заборавити на њих. Наши хероји су живи док их памтимо. Не дозволимо да нас заборав порази као људе''.

Никола Т. Костић

Захваљујући несебичном залагању Др Обрада Шошића, са јужне стране цркве  на месту  где су сахрањена четворица српских комита постављено је спомено обележје у виду белог крста. 

спцогњилане.цом

Прочитано 5429 пута Промењено субота, 14 октобар 2017 13:51

Напишите Ваш коментар на ову вест

Газиместан 2012. године

 

patrijarh

Мудрости патријарха Павла

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...

Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...

Злочини над Србима на Косову и Метохији

Крвава жетва 1999. у Старом Грацку

 

23. јула 1999. године у Старом Грацку код Липљана на њиви зверски је убијено четрнаест

Више

Крематоријум за Србе - Клечка

 

Село Клечка , 27. август 1998.

Српска полиција открила је кремациону пећ у фабрици

Више

Убиство шесторо српских младића у кафићу ''Панда'' у Пећи

Светислав, Зоран, Драган, Вукота и два Ивана недужно гледају са читуља, Пећ се претворила у град
Више

Страдање фамилије Костић из Ретимља

Породицу Костић из Ретимља код Ораховца називају најтрагичнијом породицом на Косову. Најпре је
Више

Отац Харитон Лукић

Медју бројним зртвама Косовско-метохијске трагедије су монаси Манастира Светих Архангела, Отац
Више

Злочини гњиланске групе

Против 17  чланова озлоглашене банде, Тужилаштво за ратне злочине Србије крајем  јуна је
Више

Злочин у Гораждевцу

13. августа 2003. године у Гораждевцу убијена су српска деца. Многи међународни званичници

Више

17. март 2004. - ПОГРОМ

СРБИ УБИЈЕНИ У МАРТОВСКОМ ПОГРОМУ 2004. ГОДИНЕ

  • СПАСОЈЕВИЋ БОРИВОЈЕ (1941) из Косовске Митровице,
Више

Напад на аутобусе код Подујева

16. фебруара 2001. године извршен је терористички напад  на аутобусима Ниш Експреса у Ливадицама

Више

Убиства у Церници

01.09.2003. године

Миломир Савић, рањен у нападу у Церници, подлегао повредама

Новица

Више

Списак убијених Срба

  • СПИСАК УБИЈЕНИХ СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ОД ДОЛАСКА КФОРА 1999. ГОДИНЕ

Овај списак

Више

Списак киднапованих Срба

Овај списак није комплетан (ако знате имена убијених Срба који се не налазе на овом списку

Више

Распеће Ђорђа Мартиновића

 

“Шиптарски терористи набили га на колац пpвoг маја1985г. 
Истина скривана пeтнaecт година.

Више

ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВИ УНИШТЕНИ ОД ДОЛАСКА КФОРА И УНМИКA

На списку се налази 140 уништених православних објеката на Косову и Метохији од 1999.
Више

Обећања политичара

Део Вулинових (не)испуњених

јануар 2013. - Немојмо да уносимо немир међу Србе на

Више...

Остају српске институције на

Србија не сме да дозволи да Срби на Косову и Метохији
Више...

Нећу се смирити док Косово и

БЕОГРАД, 21. фебруара 2008. 
Николић је, говорећи
Више...

Како је нестао акциони план?

Од 17. фебруара ове године, када су косовскe институције

Више...

Никада нећемо признати

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић поновио је

Више...

Никада нећемо признати Косово

07. јануар 2012 - Председник Србије Борис Тадић

Више...

gorazdevac zlocin

sporazum o reg preds

1244

djordje martinovic

 

 

Будите у конткту са нама

www.kosmet.net YOUTUBE канал

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %