Одштампајте ову страницу

Убиства у Церници

cernica1

01.09.2003. године

Миломир Савић, рањен у нападу у Церници, подлегао повредама

Новица Симјоновић пребачен у Београд. Рашко призренска епархија позвала Србе да остану у селу

Србин Миломир Савић (1968) умро је у америчкој бази Бондстил код Урошевца од повреда задобијених прексиноћ од експлозије две бомбе које су бачене на српске куће у мешовитом селу Церница код Гњилана - рекао је портпарол Унмика Андреа Ањели и најавио званично саопштење поводом овог напада.

Остали повређени у овом нападу, Милош Петровић, Љубиша Симић и Новица Симјоновић пребачени у врањску болницу и да су ван животне опасности. Симјоновић је из Врања пребачен у Београд, потврдила је његова родбина. Бошко Динић задржан је на кућном лечењу.

Нова експлозија

У Церници је прошле ноћи експлодирала још једна ручна бомба. Војници Кфора који су дошли на увиђај, у једној напуштеној српској кући пронашли су већу количину експлозива повезану са детонатором.

Рашко-призренска епархија најоштрије је осудила терористички напада у Церници уз подсећање да су албански терористи 28. маја 2000. године на истом месту у овом селу бацили ручну бомбу и да је том приликом погинуло троје Срба међу којима ичетворогодишњи Милош Петровић. Епархија је упутила позив Србима из Цернице, једином мешовитом селу у том делу Косовског Поморавља, да издрже и остану на својим огњиштима иако је циљ албанских терориста да чишћењем гњиланске регије створе чисту албанску територију која би обухватала Косово и Метохију, југ Србије и Македонију.

Владика Артемије је у име епархије упутио позив мисијама УН на Косову, Унмику и Кфору да коначно зауставе терор над Србима и етничко чишћење Косова и Метохије. Он је нагласио да нико од починилаца злочина над Србима до сада није ухапшен, а да Унмик и Кфор бројне злочине и убиства третирају као инциденте уместо да их назову тероризмом.

Церницу су јуче посетили председник и члан Одбора Скупштине Србије за Космет Момчило Трајковић и Сретен Митровић. Напад је осудио и шеф Унмика Хари Холкери.

 

Прочитано 21071 пута
Оцените овај чланак
(4 Гласова)
Објављено у Злочини над Србима

Последње додато од kosmet.net