Одштампајте ову страницу
понедељак, 06 септембар 2010 10:33

КПС ухапсила Љирима Јакупија познатијег као Нациста

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

policeКосовска полиција ухапсила Љирима Јакупија, познатог под надимком "Командант Наци", одговорног за серију напада на полицију у Македонији и Србији. Јакупи је пре три године побегао из затвора Дубрава, код Истока.

Најтраженији међу албанским одметницима, Љирим Јакупи ухапшен је у Приштини, три године пошто је на спектакуларан начин побегао из затвора Дубрава код Истока, саопштила је полиција у Приштини.

Јакупи, коме је одмах одређен дводневни притвор, је био наоружан, али га је полиција, по свој прилици изненадила, па му је одузет "калашњиков" са свега четири метка, два пиштоља и две ручне бомбе.

Командант Наци и још седморица затвореника побегли су из затвора 18. августа 2007. године, пошто су запуцали на стражаре, који су били преокупирани одговарањем на напад са спољне стране зидина тог затвора.

Јакупи и Рамадан Шити су побегли у Македонију где су у околини Тетова организовали групу одметника, наводно јако блиску Албанској националној армији, АКСх, озбиљно се наоружали и утаборили у селу Бродец.

У акцији македонских специјалаца, крајем те године, убијено је укупно осам припадника те групе и заплењена огромна количина наоружања, укључујући модерне противтенковске и противавионске пројектиле, а Јакупи је, наводно рањен, успео да побегне на Косово.

Полиција је тада запленила противавионске пројектиле СА-7, противтенковске ракете, минобацаче, ручне бацаче, снајперске пушке, митраљезе, аутоматске пушке, експлозив, ручне гранате, те на хиљаде комада муниције.

Командант Наци се последњи пут са македонском полицијом сукобио крајем априла, када је његова група још једном разбијена. Македонски специјалци су, после десанта из хеликоптера, разбили групу албанских одметника код места Блаце и у пет скровишта пронашли велику количини наоружања, укључујући вођене против-тенковске пројектиле, ручне бацаче, минобацаче, аутоматско наоружање, али и пластични експлозив, детонаторе и различиту другу опрему.

После расформирања Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе, чији је, такоже био припадник, Јакупи је побегао у Македонији, а 2004. године се, заједно са Агимом Краснићијем, забарикадирао у скопском селу Кондово, претећи да ће ракетирати аеродром у Скопљу. Криза је решена после писма Рамуша Харадинаја.

Средином прошле године, истрагу против Јакупија покренуле су и српске власти, после серије напада код Бујановца и у Прешеву, наводећи да је он директно учествовао или је послао чланове своје групе да минобацачем гађају припадника Жандармерије и баце бомбу на стамбену зграду у Прешеву.

У два одвојена инцидента, тада су рањене четири особе - два припадника Жандармерије и једна жена и дечак албанске националности.

Прочитано 2958 пута

Последње додато од kosmet.net