Одштампајте ову страницу
уторак, 09 фебруар 2010 16:52

Шанса за нови дијалог о Косову

Написао Извор: РТВ
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

"Шпанија се у потпуности слаже са ставом владе Србије да саветодавно мишљење Међународног суда правде, које се очекује до лета, пружа важну прилику за поновно покретање дијалога, што нам свима у међународној заједници може помоћи да пронађемо функционално, одрживо и обострано прихватљиво решење за питање Косова које је, по нашем мишљењу, и даље нерешено", рекао је Де Паласио у интервјуу агенцији Бета.

На питање да ли је реално очекивати да власти у Приштини које су прогласиле независност и добиле признање једног броја земаља, прихвате такав дијалог, Паласио је казао да је питање статуса веома "широк појам".

"Верујем да би било у интересу свих нас, укључујући Приштину да се реши питање пуноправног чланства Косова у међународној заједници, што данас није случај, јер Косово није чланица УН, има тешкоће да се интегрише у регионалне организације, а признала га је отприлике трећина међународне заједнице. Било би у интересу Приштине да тражи пут и начин како да се дође до решења у билатералном договору са Београдом", рекао је.

Де Паласио, чија је земља председавајућа ЕУ, рекао је да не жели да прејудицира какав би требало да буде тај договор, али је додао да је "важно да између Пришитне и Београда постоји договор да се заједно окрену будућности"

Према његовим речима, читавој ЕУ, али и широј међународној заједници у интересу је да се питање Косова "једном заувек реши".

SPANSKI AMBASADOR"У интересу је међународне заједнице да се једног дана питање Косова реши, уз пристанак Београда и земаља које имају важну улогу као сталне чланице Савета безбедности УН, као што су Кина и Русија", казао је.

Де Паласио сматра да ће се "на крају доћи до ситуације која је победа за обе стране". "Да ли је то могуће - верујем да би требало да позовемо све који су одговорни да одиграју мудру улогу у новој фази која ће бити отворена након саветодавног мишљења Међународног суда правде", додао је.

Према речима шпанског амбасадора, решење косовског питања Србији није услов за стицање статуса кандидата за чланство у ЕУ, али би се могло отворити у некој од каснијих фаза током преговора о чланству.

"Верујем да би Србија могла добити статус кандидата за чланство у ЕУ и да истовремено задржи другачији став у односу на правни статус Косова", рекао је.

Додао је, међутим, да је статус кандидата само једна од фаза у процесу европске интеграције и да би се "у наставку тог процеса могла отворити практична питања која треба решавати на конструктиван начин".

На питање да ли ЕУ подржава план за север Косова Де Паласио је подсетио да је шеф шпанске дипломатије Мигел Анхел Моратинос крајем јануара "кристално јасно" рекао да тај документ није документ ЕУ.

"ЕУ није ни разматрала, ни усвојила такав документ.. јер се многе земље не слажу са приступом који је у њему садржан.... То није документ ЕУ, нити ће бити, као што није ни Ахтисаријев план јер га није усвојила ни ЕУ ни Савет безбедности УН", рекао је Ињиго де Паласио Еспања у интервјуу агенцији Бета.

Прочитано 3617 пута