Одштампајте ову страницу
уторак, 16 фебруар 2010 20:09

Комерсант о разрешењу Артемија и могућим последицама

Написао Извор: РТВ
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

artemijeatanasijeМосковски дневник Комерсант оценио је данас да одлука Светог архијерејског синода Српске православне цркве (СПЦ) да привремено разреши владику рашко-призренског Артемија управљања епархијом представља "крупан политички скандал".

Владика и његови најближи сарадници су осумњичени да су под паролом за 'српско Косово' украли милионе евра", пише лист и додаје да се последњих година појављивало све више питања у вези са трошењем огромних средстава који су ишли у епархију како по државној линији, тако и кроз добровољне прилоге.

Лист наводи да ће истрага, како црквена, тако могуће и државна, тек утврдити суму која се нашла у џеповима људи из окружења епископа Артемија.

Комерсант указује да је одлука о разрешењу епископа Артемија донета само три недеље пошто је на чело цркве стао патријарх Иринеј.

"Није искључено да ће скандал са епископом Артемијем имати за Србију и важне политичке последице. Његовим разоткривањем наноси се ударац једном од најрадикалнијих српских епископа и његовим савезницима међу српским националистима", наводи лист.

То може значити, наставља Комерсант, "припрему јавног мњења за омекшавање позиције Београда у односу на Косово", тим пре што се скоро очекује одлука Међународног суда у Хагу о легитимности проглашње косовске независности.

"Ако одлука не буде била у корист Београда, српско руководство може мирне савести објавити да је учинило све за повратак Косова и концентрисати се на улазак у ЕУ", закључује Комерсант.

Прочитано 4552 пута