Одштампајте ову страницу
четвртак, 18 фебруар 2010 20:51

Србија губи Косово, ако га признају Русија и Кина

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

pristinaКада би неким стицајем околности Руска федерација и Кина признале независност Косова, Србија би могла да сматра да је ту територију дефинитивно изгубила, оценио је експерт вашингтонског Брукингс института Игор Данченко.

То су две кључне земље и када би оне неким стицајем околности признале независност Косова, Србија би могла сматрати да је ту територију дефинитивно изгубила, чак и на дипломатском плану", истакао је Данченко.

Недовољно признања

Он је у интервјуу  за Радио Слободна Европа, рекао да Сједињене Америчке Државе (САД) нису постигле значајнији успех, посебно не у настојању да Косово признају Руска федерација и Кина. 

Осврћући се на две године од нелегалног проглашења независности Косова и динамику његовог међународног признавања, Данченко је навео да за то време заправо није велики број земаља признао Косово. 

"Косово је признало 65 од укупно 192 државе чланице Уједињених нација" навео је он и додао да с друге стране чланство у светској организацији није изгледан циљ због права вета којим располажу сталне чланице Савета безбедности Русија и Кина. 

Нова руска платформа

На питање да ли би Москва могла да преиспита своју позицију око непризнавања Косова, ако би Србија одлучила да се учлани у НАТО, Данченко је подсетио да се Русија увек противила ширењу Алијансе и да је недавно предложила нову европску безбедносну платформу. 

"Русија се нада да ће се Србија, уместо амбиције да се укључи у НАТО, одлучити да подржи руски предлог новог европског безбедносног система. По Србију је, међутим, изузетно несрећна околност што се у овом контексту Косово може користити као политичка карта којом би се на њу могао вршити притисак", казао је он.

Замрзнута ситуација

Данченко је подсетио да је Србија у међувремену преко УН покренула захтев Међународном суду правде за давање саветодавног мишљења о легалности једностраног проглашења косовске независности.

"Чини се да је слика сада прилично 'замрзнута', али ситуација би могла и да се промени, ако би се променио сам статус Косова у случају да се, рецимо Косово придружи Албанији - што није вероватно да би се у догледно време могло десити, али што на дужи рок не мора бити незамисливо", казао је Данченко. 

Он је додао да би стање ствари могло да се промени и када би Косово, односно, Србија, били примљени у ЕУ или НАТО.

Прочитано 3831 пута

Последње додато од kosmet.net