Одштампајте ову страницу
среда, 04 август 2010 00:41

После мишљења МСП нема промене у Савету безбедности

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
savetbezbednstiМишљење МСП о Косову није променило однос снага у Савету безбедности УН. Србија одлучна у тражењу компромиса. Приштина тражи укидање резолуције 1244. УНМИК упозорава на крхку стабилност на северу Косова. Судар мишљења Истока и Запада. Британија оштро против српских иницијатива.

Ставови држава чланица Савета безбедности остали су непромењени после саветодавном мишљења Међународног суда правде о једнострано проглашеној незавосности Косова. Србија понудила нове преговоре, Приштина укидање резолуције 1244. Сталне чланице подељене као и током читаве косовске кризе.

Велика Британија предводила је групу држава које су се оштро обрушиле на српски предлог резолуције у Генералној скупштини, до те мере да их је руски амбасадор Виталиј Чуркин питао "одакле толики гнев?".

"Српска резолуција је неприхватљива", рекао је други човек британске мисије при УН Филип Пархам, чије су ставове,  али знатно мекшим тоном, подржали американци, Аустријанци и Французи.

Одговарајући на те жестоке критике, шеф српске дипломатије Вук Јеремић је рекао да Србија очекије да ће већина држава чланица стати иза става да једнострани потези нису пут ка решавању проблема.

"Нема заједничког става ЕУ о овом проблему... Ми смо се консултовали са великим бројем чланица ЕУ као и са Европском комисијом... Надамо се да ће, пошто буде прихваћена, ова резолуција помоћи да се оконча правни поступак и отворе врата преговорима", рекао је Јеремић после седнице Савета безбедности.

Прочитано 3481 пута

Последње додато од kosmet.net