Одштампајте ову страницу
понедељак, 20 децембар 2010 09:37

Нанет разоран ударац Косову

Написао Извор: Блиц
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
zutakucaАко се икада докаже да је премијер Косова Хашим Тачи, којег је бивши британски премијер Тони Блер подржао, заиста мафијашки бос, убица и трговац људским органима, историја борбе за независност Косова мораће поново да се пише, а сјај који је на ту борбу ставио Блер мораће да се избрише, пише познати британски новинар и публициста Тим Џуда.
Џуда у ауторском чланку за недељно издање листа "Дејли телеграф" оцењује да извештај специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија представља "документ који је задао разорни ударац најмлађој европској држави".
ЗАШТО СУ ЗАЖМУРИЛИ
ОПТУЖБА из Мартијевог извештаја "гласи да су на насилном Балкану западне владе одлучиле да су мир и стабилност на Косову од врхунског значаја и због тога су зажмуриле на злочине нових лидера Косова и толерисале њихово учешће у организованом криминалу", пише Џуда.
Оптужбе из овог извештаја "минирају кредибилитет" Косова, "које већ посрће под оптужбама да је Тачијева странка умешана у флагрантне изборне преваре", каже аутор.
Он подсећа да је Косово било једна од првих планираних Блерових војних интервенција, а да се после интервенције НАТО "ситуација преокренула".
Џуда истиче да су се протеране албанске избеглице које су се враћале кући светиле Србима који су остали на Косову, а да је водећу улогу у томе имала Ослободилачка војска Косова, док су "НАТО снаге зажмуриле на оно што се дешавало".
Он истиче да су на Косову и даље присутни проблеми сиромаштва, незапослености и нарочито раширене корупције, која кочи његов просперитет, па је оно "једина балканска земља која никако не напредује, већ заостаје за осталима у региону".

Прочитано 3259 пута Промењено понедељак, 20 децембар 2010 09:40