Одштампајте ову страницу
уторак, 29 март 2011 22:55

Бондстил је прескуп, ускоро затварање

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
kristoferdelАмбасадор САД у Приштини Кристофер Дел изјавио је данас да ће због високих финансијских трошкова ускоро бити затворена америчка војна база "Бондстил" крај Урошевца.

У интервјуу за портал "Балкан инсајт", Дел је рекао да је само "празна прича" да је "Бондстил" изграђен да се користи за транспорт енергије или снага САД у региону.

"Овај камп је у ствари тежак финансијски терет", казао је Дел и навео да ће као допринос стратешком развоју, амерички војни потенцијал бити повучен из овог региона.

"'Бондстил' је велика обавеза, врло скуп посед и ми не желимо да га држимо дуже него што је то неопходно", казао је амерички амбасадор.

"Слободно можемо да разговарамо и о улози САД у овом делу света и без базе 'Бондстил'", додао је Дел.

Он је потврдио да је Косово пало на ниже позиције у агенди САД, јер проблеми у другим регионима имају већи приоритет.

"Можете да приметите да притисак догађаја у другим земљама, као што је стање у Авганистану или растући талас протеста на Средњем Истоку, утиче на то да се сви политичари баве значајнијим дневним догађајима", рекао је амерички амбасадор на Косову.

Он је такође навео да "није добро ни да си на насловној страни 'Вашингтон поста', јер то значи да се ради о земљи која је у сталним проблемима".

"Чињеница да је Косово скинуто са насловних страна представља знак сталног напретка и стабилности", рекао је Дел.

Војна база САД "Бондстил" подигнута је у јуну 1999. године и тренутно у њој има више од хиљаду америчких војника.

Прочитано 3379 пута

Последње додато од kosmet.net