Одштампајте ову страницу
понедељак, 16 мај 2011 21:49

Подела Косова одваја и Прешевску долину

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

danijel_serverСтручњак Центра за евроатлантске односе вашингтонског Џонс (Johns) Хопкинс универзитета Данијел Сервер (Serwer) оценио је да је подела Косова "ужасна идеја" и да би се њено остварење сигурно одразило и на поделу Србије.

Сервер, бивши амерички дипломата, рекао је у интервјуу који данас објављује Радио Слободна Европа да је "сигуран" да у Београду постоје заговорници идеје поделе Косова, али да је он против тога из два разлога.

"Први је да не би било поделе Косова без поделе која би задесила и Србију, јер шта год би Србија добила на северу Косова, Албанци би исто то захтевали у Прешевској долини. Аналогија је јасна и неумољива, не би је било могуће избећи и не верујем да би то Србија прихватила", рекао је он.

Према његовим речима, други разлог због ког је против поделе је у томе што би такво решење могло дестабилизовати БиХ и Македонију.

"Сматрам да ни Србија, ни Косово не би могли дати било какву гаранцију те врсте, која би јамчила за територијални интегритет Македоније и БиХ. Дакле, мислим да је то лоша идеја која се никад неће реализовати", рекао је Сервер.

Према његовим речима, посета Косову шефа преговарачког тима Београда Борислава Стефановића била је добра идеја, јер је за обе стране важан дијалог.

"Ја сам се чак залагао, и то одавно, да Тадић оде у посету Косову.

Мислим да би то заиста била добра идеја. Оно што је по мени важно јесте да Србија разуме да Косово има владу која функционише, да та чињеница није нестала и да неће нестати", додао је он.

Сервер је још оценио да је у САД, због других криза, опао ниво интересовања за догађаје на Балкану.

"Није никаква тајна да кад у Вашингтону хоћете да покренете дебату о Балкану, тешко можете наћи саговорника у вишим ешалонима власти, чак и у свету института и аналитичара све мање је оних који прате шта се дешава на Балкану. То је важно разумети зато што Америка данас пред собом има сет проблема који су јој много важнији од онога што се догађа у Босни или на Косову", рекао је Сервер.

Милан Ивановић одбацује било какву идеју о подели Косова

Председник Српског националног већа Северног Косова Милан Ивановић изјавио је данас да је против поделе Косова и дијалога Београда и Приштине, а да је решење у афирмацији Резолуције Савета безбедности УН 1244 и Устава Србије.

Ивановић је за РТВ Б92 рекао да одбацује могућност поделе територије, јер је таква идеја противуствана, с обзиром на то да је Косово и Метохија неотуђиви део Србије.

Ивановић је рекао да идеја о подели Косова звучи "грозно", јер се предвиђа подела на територију јужно и северно од Ибра, при чему северни део чини само пет до шест одсто територије Косова, а у економском смислу још и мање.

Председник СНВ Северног Косова је навео да се слаже са ставом СНС да "ако немамо Косово, немамо ни Србију".

Ивановић је истакао да је против дијалога Београда и Приштине зато што се разговора само о техничким питањима, а не и о статусу Косова и Метохије, и да ти разговори служе само као "шлагворт" за јачање косовских институција.

Ивановић је критиковао посету шефа београдског тима Борислава Стефановића Приштини и политику Владе Србије којом се, како је рекао, отежава ионако тежак положај Срба на Косову.

Прочитано 3296 пута

Последње додато од kosmet.net