Одштампајте ову страницу
четвртак, 24 новембар 2011 20:10

Древс не искључује могућност ескалације насиља

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
kfor_amblemКомандант Кфора, немачки генерал Ерхард Древс није искључио могућност ескалације сукоба на Косову и Метохији, истичући да би ширење сукоба могли да изазову власти у Приштини али и интересни кругови са севера Космета.

"До тога може доћи ако би влада у Приштини изгубила стрпљење и покушала да успостави пуни ауторитет, такође и на северу Косова", рекао је генерал Древс и додао да би и кругови са севера Косова, који у томе имају интерес, могли да буди изазивачи сукоба.

"То треба да буде спречено", рекао је Древс у интервјуу објављеном на сајту немачког Бундесвера, истичући да се то, у сваком случају, неће десити због неадекватног деловања Кфора.

Упитан зашто Кфор не уклања барикаде на северу Косова, Древс је договорио да он нема забрану уклањања барикада али да "уклањање барикада без тактичког циља не води никуда" и да је "увек повезано са ризицима по живот, и то мање за војнике Кфора а више за људе на барикадама".

На питање да ли ће 2012. године бити смањене трупе Кфора, генерал је одговорио да то не зависи од календара већ од ситуације. "Све док се ситуација не развија у позитивном смеру, постоји сагласност да даље смањење трупа сада није могуће", рекао је немачки генерал.

Древс је рекао да отпор српског народа на северу Косова "потхрањује" више фактора.

Један од фактора је свест "свих српских грађана и локалних вођа да припадају Србији, а не држави Косово", навео је немачки генерал, додајући да се то није променило у протеклих 12 година.

Као други елемент, Древс је навео привредне криминалне структуре.

Он је казао да жели трајно политичко решење за север Космета, као и приближавање Србије и Косова Европској унији.

"Желим политичко решење за север Косова, које ће задовољити све стране. То је и жеља више од 90 одсто људи Косова. Желим и приближавање Косова и Србије Европи и због побољшања економских услова", рекао је Древс.

Прочитано 3104 пута

Последње додато од kosmet.net