Одштампајте ову страницу
среда, 21 децембар 2011 21:49

Одложено гласање о резолуцији о трговини органима

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
savetbezbednstiГласање о руско-српском предлогу резолуције о формирању међународног механизма за истрагу трговине органима на Косову, који би био одговоран највишем телу УН, "скинуто" је са дневног реда седнице Савета безбедности.

"Та тачка је обрисана... померена за неки други дан", рекао је за РТС један дипломата у Њујорку, не наводећи разлоге због којих се то питање није нашло на дневном реду најмоћнијег тела светске организације.

Нацртом је предвиђено именовање специјалног представника генералног секретара УН, који ће "надгледати истраге" и обезбеђивати везу са Саветом безбедности. Специјални представник могао би, у случају потребе, и сам да "организује и води истражне активности".

Аутори Нацрта резолуције позивају "све државе и правна лица да сарађују са Еулексом и специјалним представником генералног секретара УН и пружају им помоћ у виду достављања информација, чињеница и докумената који се тичу истраге".

Нацрт, такође, садржи препоруку ЕУЛЕКС-у да обезбеди "поуздан систем заштите сведока".

Србија и Русија су и раније инсистирале да међународна истрага навода из извештаја Дика Мартија добије мандат Уједињених нација, али су Британија, Немачка, Француска и Америка тврдиле да нема потребе за ангажовањем светске организације, јер истрагу води Европска унија.
Прочитано 6223 пута

Последње додато од kosmet.net