Одштампајте ову страницу
уторак, 05 јун 2012 22:35

Еулекс остаје на Косову до 2014. године

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
euleksСавет Европске уније донео је данас одлуку да мандат ЕУЛЕКС-а на Косову буде продужен за још две године - до 14. јуна 2014. године, али и да смањи укупан број припадника Мисије за 25 одсто, саопштено је у Бриселу.
Како је наведено у саопштењу достављеном Тањугу, Мисија ће имати на располагању буџет од 111 милиона евра у првој години.
Овим поводом огласила се и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон:
"Поздрављам такву одлуку. Мисија ЕУ обавља важан и добар посао пружујући подршку владивини закона на Косову".Ештонова је истовремено охрабрила косовске власти да искористе стручност ЕУЛЕКС-а и указала да ће у будућности локалне власти морати да преузму далеко већу одговорност.
Мандат мисије остаје практично исти, али ће она бити интерно реконфигурисана узимајући у обзир напредак постигнут у протекле три године и свеукупан развој односа између ЕУ и Косова. Циљ је да Мисија буде јача, мања и ефикаснија а реконфигурација ће подразумевати смањење броја укупног људства за 25 одсто.
Од 15. јуна ове године максималан број међународног особља биће 1.250 и 1.000 локалног.До сада је било 1.950 припадника међународног особља и 1.200 локалног. Мисију ће и даље превасходно чинити полицајци, судије, тужиоци и цариници. С обзиром на то да сектор правосуђа и даље представља главни изазов посебна пажња ће бити посвећена тој области, наводи се у саопштењу.
Прочитано 3362 пута

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...
Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...
(Патријарх Павле)

kosmet.net

Последње додато од kosmet.net

Сличне вести