Срби за Србе-СМС на 7763
Вести
ДУХОВНИ НЕИМАР КОСОВСКОГ ПОМОРАВЉА - четвртак, 22 август 2019 21:53
Дичићи из Страже ће добити нову кућу! - недеља, 16 децембар 2018 23:04
среда, 29 август 2012 22:55

Србија, ипак, за истим столом са Косовом?

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
kosovo srbijaИзвестилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин рекао је данас у Београду да је постигнут договор о представљању Косова на међународним скуповима, не износећи више детаља. 
"Договор о томе како ће се представљати Косово је постигнут", рекао је Кацин новинарима после разговора са председником Скупштине Србије Небојшом Стефановићем.
Кацин: Препустио бих времену да видите ...
"Препустио бих времену да видите Србију на тим скуповима, изолација никоме не користи, Србија мора да преузме одговорност", казао је известилац ЕП и додао да су сви највиши представници Србије посвећени да направе кораке у том правцу.
"Највиши представници Србије изразили су спремност за наставак дијалога са Приштином на свим нивоима, укључујући и највиши ниво", рекао је Кацин и то поздравио.
Представници Београда и Приштине различито су тумачили споразум о регионалном представљању Приштине на регионалним скуповима, односно где треба да буде фуснота у којој се позива на Резолуцију СБ УН 1244 и на одлуку Међународног суда правде о усклађености декларације о независности Косова са међународним правом.
Лавтер: Србија на састанцима са Косовом
Известилац Европског парламента за Србију, који је јуче разговарао са неколико званичника српске владе, укључујући премијера Ивицу Дачића, казао је да су га они уверили да ће Србија променити одлуку да не учествује на регионалним састанцима којима присуствује Косово, изјавио је Кацинов помоћник Андреј Лавтер агенцији СТА.
Он је рекао, како преноси СТА, да ће Србија почети да учествује на тим састанцима, без обзира на то како ће бити обележено Косова, након што је "Кацин годинама упозоравао да неучествовање само наноси штету Србији".
"Дачић и заменица премијера за европске интеграције Сузана Грубјешић такође су рекли Кацину да влада више неће давати никакве датуме или било какву врсту обећања грађанима у погледу уласка Србије у ЕУ, али да ће прионути на посао", казао је Лавтер.
Он је рекао да је министар правде Никола Селаковић Кацину дао уверавања да ће спорни члан у кривичном закону који може бити злоупотребљаван за вршење притиска на стране инвеститоре бити укинут.
Лавтер је казао да ће Кацин проверити напредак Србије за месец дана, када долази у посету Србији с делегацијом Европског парламента.
Дачић: Не могу да приуштим себи такав луксуз да не прихватим оно што је претходна влада договорила
Премијер Србије Ивица Дачиц изјавио је данас да је питање фусноте за учешће Приштине на регионалним скуповима питање које не заслужује толико велику пажњу и поручио да његов кабинет не може да приушти себи такав луксуз да не прихвата оно што је претходна влада договорила.
"Мислим да је то питање које не заслужује толико велику пажњу јер није од суштинског значаја" рекао је Дачић на конференцији за новинаре.
Он је подсетио да је договор о томе постигнут у Бриселу и да постоје различита тумачења Београда, Роберта Купера и Приштине.
Србија је инсистирала на томе да Косово буде обележено асиметрично, рекао је Дачић на молбу новинара да прокоментарше тврдњу известиоца Европског парламента Јелка Кацина да је са српским властима постигнут договор о фусноти.
Према речима Дачића, та асиметричност означена је зведицом, а разјашњење се налази у фусноти.
"Спор је био да ли ће на напису Косово стајати и звездица и фуснота или само Косово са звездицом, а фуснота у документима", рекао је Дачић и најавио да ће државни органи сагледати каква су тумачења договора.
СНС: Платформа ће повећати значај Резолуције 12 44
Странке владајуће коалиције поздрављају израду нове платформе о Косову и Метохији и најављују да ће њоме бити појачана улога Резолуције 12 44 и борба државе за имовину Срба у покрајини, док део опозиције упозорава да она треба да садржи одговоре на проблеме телекомуникација и енергетике и институција на северу Косова.
Напредњак Милован Дрецун сматра да ће новом платформом за Косово и Метохију бити појачана улога и значај Резолуције 12 44 СБ УН, чиме се шаље порука да Србија неће признати независност јужне покрајине.
Платформа ће, према његовој оцени, значајно појачати борбу државе за имовину косовских Срба и за економску и сопцијалну стабилизацију српског становништва.
Између старе и нове платформе, како је рекао, неће бити велике разлике у смислу Резолуције 12 44, али ће модалитети реализације те платформе бити ефикаснији и оперативнији.
Јединствена Србије поздравља прављење нове платформе о Косову и Метохији, а и та странка ће, према речима њиховог посланика Петра Петровића, дати одређене сугестије.
Наглашавајући да је став ЈС да је Косово саставни део Србије, Петровић је указао на недавну поруку премијера Србије Ивице Дачића у УН да је доста да само Србија чини уступке, већ да то мора и друга страна.
Да је потребно да дође до консензуса у републичком парламенту по питању Косова и Метохије сматра и посланик Нове Србије Мирослав Маркићевић, који наглашава да ће платформа морати да се ослања и на досадашње усвојене декларације о Косову.
Он је приметио да је очигледно да ће држава морати да примењује многе договоре и обећања дата међународној заједници и ЕУ будући да је то услов за добијање датума преговора за чланство у Унију.
Ђурић: Мање заклињања, а што више конкретних одговора на проблеме
Либерали, пак, сматрају да је од апсолутног консензуса важније да се каже да ли се одустаје од досадашње, како оцењују, погрешне политике.
Нова платформа би, према мишљењу посланика ЛДП-а Бојана Ђурића, морала да буде прецизна и не сме да се заснива на општим местима као што је до сада био случај.
"Она мора да понуди конкретне одговоре у вези са решавањем проблема телекомуникација, енергетике и институција на северу Косова. Потребно је што мање заклињања, а што више конкретних одговора на проблеме", сматра Ђурић.
За либерале, како је рекао, мање је важно да ли ће бити постигнут апсолутни консензус, већ је важније отворено разговарати.
"До сада је постојао консензус, али Србија није имала никакву политику према Косову", рекао је Ђурић.
Јовановић поздравља учешће Србије на регионалним скуповима
И председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић поздравио је данас најаву да би нова влада могла да промени став о учешћу на регионалним скуповима, на којима учествује Косово.
Након састанка са известиоцем Европске уније (ЕУ) за Србију Јелком Кацином, Јовановић је новинарима у Скупштини Србије рекао да Србија треба да престане да кажњава саму себе и да је држава већ довољно изгубила због одлуке да игнорише живот и реалност.
Јовановић је додао да би свака евентуална промена политике према Косову била добра и да ЛДП већ годинама указује на такву потребу.
Он је рекао да Србија треба да учествује на свим међународним скуповима на којима учествује и Косово, и да тамо брани интересе, а не да своје недостатке скрива тако што на њима неће учествовати.
"Таоци те погрешне политике претходне владе су Срби са Косова и нова влада Србије не треба да наставља са старом косовском политиком", рекао је Јовановић.
Прочитано 2856 пута

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...
Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...
(Патријарх Павле)

kosmet.net

Напишите Ваш коментар на ову вест

Газиместан 2012. године

 

patrijarh

Мудрости патријарха Павла

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...

Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...

Злочини над Србима на Косову и Метохији

Крвава жетва 1999. у Старом Грацку

 

23. јула 1999. године у Старом Грацку код Липљана на њиви зверски је убијено четрнаест

Више

Крематоријум за Србе - Клечка

 

Село Клечка , 27. август 1998.

Српска полиција открила је кремациону пећ у фабрици

Више

Убиство шесторо српских младића у кафићу ''Панда'' у Пећи

Светислав, Зоран, Драган, Вукота и два Ивана недужно гледају са читуља, Пећ се претворила у град
Више

Страдање фамилије Костић из Ретимља

Породицу Костић из Ретимља код Ораховца називају најтрагичнијом породицом на Косову. Најпре је
Више

Отац Харитон Лукић

Медју бројним зртвама Косовско-метохијске трагедије су монаси Манастира Светих Архангела, Отац
Више

Злочини гњиланске групе

Против 17  чланова озлоглашене банде, Тужилаштво за ратне злочине Србије крајем  јуна је
Више

Злочин у Гораждевцу

13. августа 2003. године у Гораждевцу убијена су српска деца. Многи међународни званичници

Више

17. март 2004. - ПОГРОМ

СРБИ УБИЈЕНИ У МАРТОВСКОМ ПОГРОМУ 2004. ГОДИНЕ

  • СПАСОЈЕВИЋ БОРИВОЈЕ (1941) из Косовске Митровице,
Више

Напад на аутобусе код Подујева

16. фебруара 2001. године извршен је терористички напад  на аутобусима Ниш Експреса у Ливадицама

Више

Убиства у Церници

01.09.2003. године

Миломир Савић, рањен у нападу у Церници, подлегао повредама

Новица

Више

Списак убијених Срба

  • СПИСАК УБИЈЕНИХ СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ОД ДОЛАСКА КФОРА 1999. ГОДИНЕ

Овај списак

Више

Списак киднапованих Срба

Овај списак није комплетан (ако знате имена убијених Срба који се не налазе на овом списку

Више

Распеће Ђорђа Мартиновића

 

“Шиптарски терористи набили га на колац пpвoг маја1985г. 
Истина скривана пeтнaecт година.

Више

ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВИ УНИШТЕНИ ОД ДОЛАСКА КФОРА И УНМИКA

На списку се налази 140 уништених православних објеката на Косову и Метохији од 1999.
Више

Обећања политичара

Део Вулинових (не)испуњених

јануар 2013. - Немојмо да уносимо немир међу Србе на

Више...

Остају српске институције на

Србија не сме да дозволи да Срби на Косову и Метохији
Више...

Нећу се смирити док Косово и

БЕОГРАД, 21. фебруара 2008. 
Николић је, говорећи
Више...

Како је нестао акциони план?

Од 17. фебруара ове године, када су косовскe институције

Више...

Никада нећемо признати

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић поновио је

Више...

Никада нећемо признати Косово

07. јануар 2012 - Председник Србије Борис Тадић

Више...

gorazdevac zlocin

sporazum o reg preds

1244

djordje martinovic

 

 

Будите у конткту са нама

www.kosmet.net YOUTUBE канал

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %