Одштампајте ову страницу
понедељак, 10 септембар 2012 22:16

Крај надгледане независности Косова

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

kosovo srbijaМеђународна управљачка група (ИСГ) одржала последњи састанак у Приштини на коме је донела одлуку о укидању надгледане независности Косова.

Након одлуке од 2. јула да је Свеобухватни предлог за решење статуса Косова (СПРС) спроведен у значајној мери ИСГ је констатовала да су косовске институције, сходно својим обавезама, усвојиле пакет амандмана на Устав и примарно законодавство, који на задовољавајући начин покривају преостале елементе СПРС унутар Устава Косова и правног оквира.

Имајући то у виду ИСГ је прогласила крај надгледане независности Косова и мандата Међународног цивилног представника, наведено је у саопштењу после седнице.

Додаје се и да ће, након окончања неопходних интерних административних задатака, Међународна цивилна канцеларија бити затворена крајем године.

"Како и формално СПРС више не постоји као одвојени и супериорни правни акт, сада Устав Републике Косово представља једини основ за правни оквир земље", наводи се у саопштењу са данашње седнице у Приштини.

Након седнице ИСГ, новинарима су се обратили косовски премијер Хашим Тачи и међународни цивилни представник Питер Фејт.

Тачи је најавио да ће приоритети Косова у наредном периоду бити интеграција севера, визна либерализација и Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ.

Како је Тачи напоменуо, север Косова додатна одговорност за њега и да већ има припремљен план за интеграцију севера.

"То је афирмативни план, који обухвата владавину права, слободу кретања људи и робе, одржавање слободних избора, социјалноекономска улагања", навео је Тачи и додао да ће Срби на северу уживати иста права као и Срби у другим деловима Косова.

Прочитано 2803 пута

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...
Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...
(Патријарх Павле)

kosmet.net

Последње додато од kosmet.net

Сличне вести