Срби за Србе-СМС на 7763
Вести
ДУХОВНИ НЕИМАР КОСОВСКОГ ПОМОРАВЉА - четвртак, 22 август 2019 21:53
Дичићи из Страже ће добити нову кућу! - недеља, 16 децембар 2018 23:04
понедељак, 27 децембар 2010 20:00

Премијер Албаније трговао оружјем

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
sali_berishaСрпско тужилаштво располаже са изјавама четворице косовских Албанаца који тврде да су куповали оружје у кући Салија Берише у месту Прифч код Тропоје на северу ове земље.

Сали Бериша, актуелни премијер Албаније, био је један од главних трговаца оружјем у време оружаних сукоба на Космету, сазнаје „Политика”. Беришино име као трговца оружјем спомињу четворица Албанаца са Космета чија сведочења су саставни део документације Тужилаштва за ратне злочине у истрази о трговини људским органима.

У предмету названом „33-08” Тужилаштва за ратне злочине Србије каже се да се центар за куповину наоружања налазио у кући Салија Берише у селу Прифч код Тропоје, на северу Албаније близу линије разграничења са Косметом. У то време, Бериша је био опозициони политичар, бивши председник Албаније за чијег мандата су опљачкане војне касарне у овој земљи, из којих је нестало више стотина хиљада комада пешадијског наоружања и муниције. Као што је познато, највећи део тог наоружања завршио је у рукама Ослободилачке војске Косова (ОВК). Четворица Албанаца који терете Беришу за трговину оружјем су бивши припадници ОВК који су ухапшени од стране српских снага безбедности током сукоба на Космету.

Прво сведочење о Бериши је дао извесни Албанац из околине Ђаковице који је био припадник групе ОВК коју је предводио Рамуш Харадинај, бивши премијер Косова. Овај сведок је казао да је по наређењу Харадинаја у марту 1998. године отишао илегално у Албанију како би донео оружје.

– Границу смо прешли код граничног камена Ц-7, а у селу Прифч код Тропоје, у кућу Салија Берише стигли смо око три сата ујутру. Тамо смо се задржали осам дана. Један од чланова штаба са надимком „Тигар” поделио нам је оружје. Сваки од нас тридесеторице је добио по две полуаутоматске пушке и једну аутоматску са 300 метака – казао је бивши припадник ОВК.

Он је додао да је након 15 дана кренула још једна група од 35 људи за Албанију у нову набавку оружја. У истој кући су овог пута боравили седам дана, јер оружја није било, па се чекало да стигне из јужног дела Албаније. Овог пута су им такође подељене по две полуаутоматске пушке, једна аутоматска са 300 метака, али и по две ручне бомбе.

– Као и први пут, оружје смо добили бесплатно, јер је новац обезбедио централни штаб у Швајцарској преко фонда „Домовина зове” – изјавио је овај сведок.

Други сведок је из Дечана, такође бивши припадник ОВК. Он је изјавио да је након обуке под надзором Рамуша Харадинаја организован одлазак групе од 10 чланова у набавку оружја у Албанију.

- Отишли смо до села Вокше, општина Дечане, где је био сабирни пункт чланова ОВК који иду у Тропоју по оружје. Нас је било 10, а у Вокши смо срели око 650 припадника ОВК из више села у општини Дечане и Пећ. Комплетну групу из Вокше предводио је извесни Расим. Одсели смо у кући Салија Берише, у Прифчу, где нас је сачекао његов брат Дем Бериша са својим сином Гзимом. Тамо смо затекли још три особе које су донеле 130.000 немачких марака за куповину оружја. Новац су сакупили од радника на привременом раду у Швајцарској – испричао је овај сведок, додавши да је том приликом из Албаније допремљено четири пушкомитраљеза, два ручна бацача, 20 аутомата, 20 снајперских пушака, 20 полуаутоматских пушака и 500 комада ручних бомби кинеске производње.

Следећи сведок је извесни косовски Албанац из Призрена који је дуго радио у Немачкој, да би се 1998. године вратио на Космет како би се придружио ОВК. Он је навео да је у фебруару 1998. године скупио 5.800 немачких марака како би купио 10 аутоматских пушака, 10 полуаутоматских, два сандука мина, сандук ручних бомби, два пушкомитраљеза са добошем и шест сандука муниције (сваки сандук са по 720 метака).

– Прво сам свратио у штаб ОВК који је у то време био смештен у селу Прифч, у кући Салија Берише, са намером да ту купим оружје. Тамо су ме обавестили да штаб тренутно не располаже оружјем за продају, те да поред нас, још најмање 200 припадника ОВК чека на преузимање оружја – испричао је овај Албанац.

Последњи документ у којем се спомиње Бериша је сведочење Албанца из села Глођане, општина Дечани. Он је присуствовао састанку на којем је Рамуш Харадинај рекао мештанима овог села да морају да се организују одласци у Албанију ради допремања оружја и да се мора отпочети са организованим нападима на полицију Србије.

– Након седам-осам дана од састанка, оформљена је група од 150 припадника ОВК ради одласка у Албанију. Вођа групе био је Даут Харадинај и извесни Тогер. У кући Салија Берише набавили смо око 300 аутоматских и полуаутоматских пушака, већу количину муниције и ручних бомби. Будући да је овом приликом допремљено лако пешадијско наоружање, организовани су бројни други одласци у Албанију ради набавке разног тежег наоружања, минобацача, бестрзајних топова, ручних бацача, тешких митраљеза, муниције... – испричао је овај сведок.

--------------------------------------------------------------

Уништавање документације?

У предмету српског тужилаштва о трговини органима, име Салија Берише, премијера Албаније, спомиње се и у документу који је направио МУП Србије, а тиче се посете Владимира Вукчевића Албанији ради сарадње у истрази. У овом документу се наводи да је око 15. септембра 2008. године у Албанији боравио Рамуш Харадинај, након што је у медијима чуо наводе о истрази о трговини органима.

– Харадинај је био у посети премијеру Салији Бериши, без присуства сарадника. Харадинај се састао и са младим принцом Лек Зогуом, на кога је, према наводима, вршио утицај да убеди премијера Салија Беришу да наложи безбедносним службама да униште сву документацију коју поседују, а односи се на киднаповање и пребацивање на територију Албаније – наводи се у овом документу.

Ту се и додаје да је непосредно након тога и упућен допис снагама безбедности „са налогом да се униште документа, која имају било какву везу са пребацивањем киднапованих, убиствима и продајом људским органима, јер се очекује посета Вукчевића”.

У истом документу се додаје да постоје сазнања да су са истим циљем у периоду од 15. до 25. септембра 2008. године, у посети Бериши боравили и Хашим Тачи, Хафер Хаљити и генерали Сами Љуштаку и Сулејман Селими.

-----------------------------------------------------------------

Беришин банковни рачун

Током истраге на предмету трговине органима, Тужилаштво за ратне злочине прикупило је и податке о банковним рачунима који су коришћени за финансирање и опремање ОВК, а постоје и индиције да су неки од ових рачуна коришћени за новчане трансакције у вези са трговином органима. У делу предмета Тужилаштва о трансакцијама, наводи се и рачун на име Салија Берише и извесног Андреаса Шулца у једној немачкој банци. Његов рачун је, како наводи Тужилаштво, коришћен за прикупљање новчаних средстава за Косово и разне друге трансакције.

Беришин рачун је, према сазнањима Тужилаштва за ратне злочине: International wieder zu Spanden auf das Konto Nr. 2643 bei der Sparkasse Lunen, Bankleitzahl 441 523 70, mit dem Stichwort „Kosovo” auf gez. Sali Berisha, gez. Andreas Schulze.

Душан Телесковић
Прочитано 3146 пута

Напишите Ваш коментар на ову вест

Газиместан 2012. године

 

patrijarh

Мудрости патријарха Павла

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...

Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...

Злочини над Србима на Косову и Метохији

Крвава жетва 1999. у Старом Грацку

 

23. јула 1999. године у Старом Грацку код Липљана на њиви зверски је убијено четрнаест

Више

Крематоријум за Србе - Клечка

 

Село Клечка , 27. август 1998.

Српска полиција открила је кремациону пећ у фабрици

Више

Убиство шесторо српских младића у кафићу ''Панда'' у Пећи

Светислав, Зоран, Драган, Вукота и два Ивана недужно гледају са читуља, Пећ се претворила у град
Више

Страдање фамилије Костић из Ретимља

Породицу Костић из Ретимља код Ораховца називају најтрагичнијом породицом на Косову. Најпре је
Више

Отац Харитон Лукић

Медју бројним зртвама Косовско-метохијске трагедије су монаси Манастира Светих Архангела, Отац
Више

Злочини гњиланске групе

Против 17  чланова озлоглашене банде, Тужилаштво за ратне злочине Србије крајем  јуна је
Више

Злочин у Гораждевцу

13. августа 2003. године у Гораждевцу убијена су српска деца. Многи међународни званичници

Више

17. март 2004. - ПОГРОМ

СРБИ УБИЈЕНИ У МАРТОВСКОМ ПОГРОМУ 2004. ГОДИНЕ

  • СПАСОЈЕВИЋ БОРИВОЈЕ (1941) из Косовске Митровице,
Више

Напад на аутобусе код Подујева

16. фебруара 2001. године извршен је терористички напад  на аутобусима Ниш Експреса у Ливадицама

Више

Убиства у Церници

01.09.2003. године

Миломир Савић, рањен у нападу у Церници, подлегао повредама

Новица

Више

Списак убијених Срба

  • СПИСАК УБИЈЕНИХ СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ОД ДОЛАСКА КФОРА 1999. ГОДИНЕ

Овај списак

Више

Списак киднапованих Срба

Овај списак није комплетан (ако знате имена убијених Срба који се не налазе на овом списку

Више

Распеће Ђорђа Мартиновића

 

“Шиптарски терористи набили га на колац пpвoг маја1985г. 
Истина скривана пeтнaecт година.

Више

ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВИ УНИШТЕНИ ОД ДОЛАСКА КФОРА И УНМИКA

На списку се налази 140 уништених православних објеката на Косову и Метохији од 1999.
Више

Обећања политичара

Део Вулинових (не)испуњених

јануар 2013. - Немојмо да уносимо немир међу Србе на

Више...

Остају српске институције на

Србија не сме да дозволи да Срби на Косову и Метохији
Више...

Нећу се смирити док Косово и

БЕОГРАД, 21. фебруара 2008. 
Николић је, говорећи
Више...

Како је нестао акциони план?

Од 17. фебруара ове године, када су косовскe институције

Више...

Никада нећемо признати

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић поновио је

Више...

Никада нећемо признати Косово

07. јануар 2012 - Председник Србије Борис Тадић

Више...

gorazdevac zlocin

sporazum o reg preds

1244

djordje martinovic

 

 

Будите у конткту са нама

www.kosmet.net YOUTUBE канал

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %