Срби за Србе-СМС на 7763
Вести
ДУХОВНИ НЕИМАР КОСОВСКОГ ПОМОРАВЉА - четвртак, 22 август 2019 21:53
Дичићи из Страже ће добити нову кућу! - недеља, 16 децембар 2018 23:04
уторак, 25 јануар 2011 13:02

Имамо поуздане сведоке

Написао Извор: РТС
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
dik_martiПарламентарна скупштина Савета Европе почела седницу на којој се расправља о извештају специјалног известиоца Дика Мартија о организованом криминалу на Косову, који је озбиљно уздрмао косовску политичку сцену, посебно премијера Хашима Тачија који се у документу описује као 'шеф мафије'.
"Ми смо чувари вредности...И због тога морамо да се боримо за истину", рекао је Марти, наводећи да је Савет Европе "одувек био место на којем се бранио став да се о људским правима не може преговарати нити се смеју жртвовати".

Представљајући извештај, Марти је рекао да је бивша главна хашка тужитељка Карла дел Понте прикупила гомилу доказа, иако су њени истражитељи били суочени са бројним тешкоћама, укључујући и претње.

"Нема правде без истине, и није скандал овај извештај, како многи тврде, већ је скандал политички опортунизам који је надјачао правду", рекао је Марти.

"Овај извештај не дотиче статус Косова, није усмерен против народа Косова, нити је у корист Србије... Не, овај извештај нема никакве везе са Србијом. Не, овај извештај нема никакве везе са Русијом", истакао је Марти.

Марти је рекао да је током истраге пронашао поуздане сведоке, чије изјаве представљају темељ тврдњи које износи у извештају, али је додао да се они плаше и да не верују у косовско правосуђе.

"Имена наведена у извештају су иста она имена која су навођена у извештајима обавештајних служби и аналитичара, а жртве су и Срби и Албанци са Косова који су за њих (ОВК) били издајници, а за нас су само људска бића, рекао је Марти.

Уколико Савет Европе, као што се очекује, подржи Мартијев извештај, међународна заједница ће покренути обимну истрагу о наводима из овог извештаја, укључујући оптужбе да је Тачијева Дреничка група била умешана у широк спектар прљавих радњи - убиства, отмице, шверц дроге, белог робља и оружја и, на крају, трговину органима.

Дан касније, пред европским парламентарцима наћи ће се други извештај о Косову, онај о заштити сведока, без којег је истрага о наводима из Мартијевог документа унапред осуђена на пропаст. У том извештају, који је начинио Жан Шарл Гардето, наводи се да су људи који се усуде да сведоче на Косову на мети претњи и напада, као и да су у процесу против Рамуша Харадинаја два сведока убијена.

Укупно 21 амандман

На Нацрт резолуције о нехуманом поступању према људима и нелегалној трговини људским органима на Косову поднет је укупно 21 амандман, oд чега је сам Марти поднео два амандмана.

Марти је предложио да се у Нацрт резолуције убаци параграф у којем се тражи разјашњење компетенција Еулекса или неког другог међународног судског тела којем ће бити дат мандат да прати истраге, тако да њихова територијална и временска јурисдикицја буде призната за све злочине повезане са сукобом на Косову.

Други амандман Мартија и тројице посланика односи се на промену параграфа у којем је било наведено шта треба да ураде "албанске власти и администрација". Он сада посебно позива албанске власти да сарађују са Еулексом и пруже подршку истрагама око логора на северу Албаније, док се администрација Косова позива да безрезервно сарађује са Еулексом или неким другим међународним телом које има мандат да спроводи истрагу о злочинима.

Остале амандмане заједнички су поднели посланици из Албаније, Турске, Грузије и једна посланица из Македоније, и они се углавном односе на избацивање из Нацрта резолуције специфиних одредница, као што су помињање клинике на албанској територији код места Фуше Крује, као и речи "доказ" или тврдњи да постоје докази о злочинима.

Посланик из Албаније Илир Русмали позвао је посланике да усвоје предложене амандмане како би резолуција Дика Мартија била уравнотежена и заснована на чињеницама. "Резолуцију треба унапредити и уравнотежити, учинити је мање пропагандном, а више чињеничном", рекао је Русмали.

Ермира Мехмети Деваја из Македоније оценила је да су неке изјаве у извештају пристрасне и контрадикторне.

Постављајући питање да ли је циљ известиоца Мартија достизање правде или је имао неке политичке циљеве, она је рекла да је циљ да се Косово приближи стандардима СЕ.

Потрага за истином обавеза свих

Представник парламентарне групе социјалиста Клас де Вриес рекао је да је потрага за истином и правдом дужност и обавеза свих.

"Желимо непристрасну и објективну међународну истрагу о свим наводима из извештаја. Треба подржати ову истрагу и пружити сву неопходну помоћ, као и гарантовати безбедност сведока", додао је Вриес.

Посланица конзервативаца Амбер Рад указала је да се извештај не бави политиком, него жртвама и да се у њему истиче повезаност организованог криминала и политике која је проистекла из рата на Косову.

Марилуиз Бек испред либерала истакла је да је важно је да овај извештај не буде злоупотребљен да би се довела у питање независност Косова.

"То није питање. Питање је да ли је током рата, у време хаоса изграђена структура која је спајала организовани криминал и политику. Зато је важно да расветлимо ово питање, рекла је Бек.

Тајни Кокс испред народњака рекао је да је Марти један од најбољих известилаца СЕ и да је свој посао урадио на сјајан начин.

Кокс је додао да је извештај показао да се знало шта се дешава, али да нико није покушао да то спречи и оценио да то представља на известан начин саучешће у злочину, а да је Ослободилачка војска Косова де факто била савезник НАТО.

У резолуцији, коју је Марти поднео Савету Европе, од међународне заједнице, власти у Београду, Приштини и Тирани се тражи да предузму конкретне мере како би се расветлили злочини током и после сукоба на Косову.

У Нацрт извештаја Дика Мартија, у којем се косовски премијер Хашим Тачи оптужује да је шеф албанске мафијашке групе одговорне за кријумчарење оружја, дроге и људских органа широм источне Европе, усвојен је 16. децембра прошле године, двотрећинском већином у Комитету Парламентарне скупштине Савета Европе за људска права и законодавство у Паризу.

Прочитано 3392 пута

Напишите Ваш коментар на ову вест

Газиместан 2012. године

 

patrijarh

Мудрости патријарха Павла

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...

Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...

Злочини над Србима на Косову и Метохији

Крвава жетва 1999. у Старом Грацку

 

23. јула 1999. године у Старом Грацку код Липљана на њиви зверски је убијено четрнаест

Више

Крематоријум за Србе - Клечка

 

Село Клечка , 27. август 1998.

Српска полиција открила је кремациону пећ у фабрици

Више

Убиство шесторо српских младића у кафићу ''Панда'' у Пећи

Светислав, Зоран, Драган, Вукота и два Ивана недужно гледају са читуља, Пећ се претворила у град
Више

Страдање фамилије Костић из Ретимља

Породицу Костић из Ретимља код Ораховца називају најтрагичнијом породицом на Косову. Најпре је
Више

Отац Харитон Лукић

Медју бројним зртвама Косовско-метохијске трагедије су монаси Манастира Светих Архангела, Отац
Више

Злочини гњиланске групе

Против 17  чланова озлоглашене банде, Тужилаштво за ратне злочине Србије крајем  јуна је
Више

Злочин у Гораждевцу

13. августа 2003. године у Гораждевцу убијена су српска деца. Многи међународни званичници

Више

17. март 2004. - ПОГРОМ

СРБИ УБИЈЕНИ У МАРТОВСКОМ ПОГРОМУ 2004. ГОДИНЕ

  • СПАСОЈЕВИЋ БОРИВОЈЕ (1941) из Косовске Митровице,
Више

Напад на аутобусе код Подујева

16. фебруара 2001. године извршен је терористички напад  на аутобусима Ниш Експреса у Ливадицама

Више

Убиства у Церници

01.09.2003. године

Миломир Савић, рањен у нападу у Церници, подлегао повредама

Новица

Више

Списак убијених Срба

  • СПИСАК УБИЈЕНИХ СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ОД ДОЛАСКА КФОРА 1999. ГОДИНЕ

Овај списак

Више

Списак киднапованих Срба

Овај списак није комплетан (ако знате имена убијених Срба који се не налазе на овом списку

Више

Распеће Ђорђа Мартиновића

 

“Шиптарски терористи набили га на колац пpвoг маја1985г. 
Истина скривана пeтнaecт година.

Више

ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВИ УНИШТЕНИ ОД ДОЛАСКА КФОРА И УНМИКA

На списку се налази 140 уништених православних објеката на Косову и Метохији од 1999.
Више

Обећања политичара

Део Вулинових (не)испуњених

јануар 2013. - Немојмо да уносимо немир међу Србе на

Више...

Остају српске институције на

Србија не сме да дозволи да Срби на Косову и Метохији
Више...

Нећу се смирити док Косово и

БЕОГРАД, 21. фебруара 2008. 
Николић је, говорећи
Више...

Како је нестао акциони план?

Од 17. фебруара ове године, када су косовскe институције

Више...

Никада нећемо признати

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић поновио је

Више...

Никада нећемо признати Косово

07. јануар 2012 - Председник Србије Борис Тадић

Више...

gorazdevac zlocin

sporazum o reg preds

1244

djordje martinovic

 

 

Будите у конткту са нама

www.kosmet.net YOUTUBE канал

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %