Одштампајте ову страницу
среда, 14 децембар 2011 22:35

Није шија него врат!

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
ivica_dacic1РТС: Расправа представника ЕУ и министра Ивице Дачића о томе да ли је тражено да Србија призна Косово. Док известилац Европског парламента Јелко Кацин и шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер тврде да признање Косова није услов за кандидатуру, Дачић одговара: "Није шија него врат".

Европска унија није тражила од Србије да призна Косово да би добила статус кандидата за чланство у ЕУ, тврде известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин и шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер.

Међутим, заменик премијера Ивица Дачић каже да формулација да се од Србије не тражи да призна независност Косова јесте лепа за јавност, али да суштински није тачна.

"Ако неко тражи да признате територијални интегритет дела ваше територије, ако тражи да признате да Косово буде представљено без назнака да је то у складу са Резолуцијом 1244, онда 'није шија него врат'", рекао је Дачић, реагујући на изјаву Јелка Кацина.

Заменик премијера Ивица Дачић рекао је да су мале шансе да Србија и у марту добије статус кандидата за ЕУ, јер тешко да може да промени свој став о Косову.

Србија има легитимно право да брани своје националне интересе, рекао је Дачић и апеловао на европске партнере да "полако крену у остваривање раније датих обећања грађанима Србије да Србија има европску перспективу".

"Ми желимо у Европску унију и то је наш национални интерес, али свако у преговорима са ЕУ гледа да заштити своје националне интересе. Зашто би ми били мање Срби него што је Дејвид Камерон Енглез", рекао је Дачић новинарима у Палати Србије.

Кацин: Предизборне изјаве

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин рекао је да Европска унија није тражила од Србије да призна Косово да би добила статус кандидата за улазак у ЕУ.

"Европски парламент не располаже ни са каквом информацијом да је Европска комисија од Србије тражила признање Косова. Иза те изјаве стојим. Ниједна друга земља, чланица ЕУ, не може једнострано нешто тако тражити од Србије", рекао је Кацин у изјави за Радио Слободна Европа.

Кацин сматра "да је изјава министра Ивице Дачића, а након ње и председника Србије Бориса Тадића да је признање Косова услов за добијање статуса кандидата изречена за унутрашњополитичке потребе у предизборној кампањи".

Од Србије се једино тражи, тврди Кацин, да омогући слободан проток људи, роба и услуга идеја и капитала, што је основни принцип ЕУ.

Брисел: Признање није услов

И шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер истиче да ЕУ не тражи да Србија ни директно, ни индиректно призна независност Косова.

"Заказали смо састанак за фебруар када би требало да се потврди статус кандидата за Србију и радимо у том правцу", рекао је Дежер новинарима после отварања конференције о заштити потрошача.

Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон рекла је да признање независности Косова није био услов за додељивање статуса кандидата Србији.

"Закључци Европског савета су врло јасни у том погледу, као и саопштење које су дали висока представница Ештон и комесар Штефан Филе. Србија се охрабрује да учини завршне кораке како би у фебруару могла да добије статус кандидата, и ми настављамо да радимо у том правцу", рекла је Коцијанчич за РТС.

На питање да ли је ЕУ као посредник у дијалогу српској страни предложила да одустане од референце на Резолуцију 1244 као решења за представљање Косова, Коцијанчичева је рекла да је 1244 "валидна резолуција у контексту УН".

Прочитано 5315 пута

Последње додато од kosmet.net