Одштампајте ову страницу
среда, 24 јул 2013 11:17

КИМ Радио: Небојша Јовановић из Бресја ухапшен на својој њиви

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

kps1

На њиви која је у власништву Небојше и Александра Јовановића у току су радови на изградњи ауто пута. Према речима Александра, Небојша је јутрос отишао како би извођачима објаснио да не могу да наставе са радовима док се не утврди колико земље ће им бити одузето и каква ће бити накнада. Након тога је, према речима Александра, дошло неколико полицајаца и привело његовог брата.

”Наводно је разлог ремећење јавног реда и мира на земљи која је наша, а још није наступило правоснажно решење да нам је одузета. Он је тражио да се исправе све грешке у имовинско правном односу. Односно да објасне шта нам одузимају, а шта остављају и да не могу да уђу у посед док то не ураде”.

Прошле недеље су од Министарства животне средине и просторног планирања Јовановићи добили решење да ће им бити одузето земљиште за изградњу ауто пута, али да имају право жалбе у року од тридесет дана. Иако рок још није истекао, на посед су дошли извођачи радова и кренули да копају.

Јовановићима без икакве накнаде, у више наврата одузимано земљиште. До сада им је за изградњу путева, водовода и канализације одузето око 60 ари земље. “Ми већ имамо горко искуство са градњом пута М9, измештањем водовода, регулацијом реке Ситнице, канализације… “, каже Александар.

Као накнаду за за причињењу штету, браћа Јовановић не траже новац, већ друге обрадиве парцеле. „Ми тражимо да се земљиште које нам се одузима евидентира, односно укњижи, како би од тог земљишта добили надокнаду. Дакле, уколико имају земљу нек нам дају, ми то прихватамо. Ми не тражимо новац за земљу коју поседујемо. Првенствено тражимо да нам дају земљу, а ако нешто буде вишка, онда да добијемо новац“.

Последњих година породица Јовановић је доживљавала више непријатности. Запаљено им је сено, каменована кућа, изврешене крађе. Недавно су, како тврди Александар, добили и претње да ће им срушити више објеката у дворишту, међу којима су и штале за стоку, јер комшијама наводно смета непријатан мирис који из њих долази.

Прочитано 3913 пута

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...
Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...
(Патријарх Павле)

kosmet.net

Последње додато од kosmet.net