Одштампајте ову страницу
петак, 02 новембар 2012 19:28

Србија ће на преговорима 7. новембра тражити територијалну аутономију за север Косова

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
ivica dacicБЛИЦ: Теме које ће бити на преговарачком столу у Бриселу 7. новембра јесу финансирање институција Србије на Косову, реализација споразума о интегрисаном управљању прелазима, верско и културно наслеђе, сазнаје “Блиц”.
Српске власти ће током будућих разговора инсистирати на томе да север добије територијалну аутономију. Извор “Блица” додаје и да би испуњавање споразума о прелазима требало да отпочне у децембру, када би и Европски савет могао да одлучи да Србији да условну одлуку о датуму преговора о чланству у ЕУ.
Како каже извор “Блица” из дипломатских кругова, ни од Београда ни од Приштине не тражи се у овом тренутку потпуна реализација постигнутог споразума током прошле владе. Засад постоји предлог којим се предвиђа реализација два пилот-пројекта, од којих би један био на северу Косова, а тек треба да се договори и који прелаз, а други на прелазу Кончуљ или Мердаре.
Платформа Србије предвиђа да уместо косовских полицајаца и цариника, који ће бити на прелазима заједно са српским колегама, Еулекс има извршну улогу на прелазима. Када је реч о финансирању институција Србије на КиМ, од Београда се у овој фази разговора очекује транспарентност протока новца.
Према сазнањима „Блица“, основни принципи платформе за преговоре Београда и Приштине која треба да буде завршена наредне недеље јесу: статус српске заједнице, нема разговора о независности Косова и неопходност европских интеграција Србије. Међутим, платформа предвиђа и активну улогу у целокупном процесу који је започео у Бриселу и српске заједнице са КиМ.
Битан став Београда је и да од начина решавања питања севера Косова зависе многа појединачна решења. Основни принципи платформе заправо су теме и смернице са којима преговарачи Београда одлазе у Брисел. 
Прочитано 3788 пута

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...
Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...
(Патријарх Павле)

kosmet.net

Последње додато од kosmet.net

Сличне вести