Срби за Србе-СМС на 7763
Вести
ДУХОВНИ НЕИМАР КОСОВСКОГ ПОМОРАВЉА - четвртак, 22 август 2019 21:53
Дичићи из Страже ће добити нову кућу! - недеља, 16 децембар 2018 23:04
уторак, 15 јануар 2019 17:00

Ђурић не жели да саслуша десеторо преварених Срба. Без обзира на то они ће отићи у Београд.

Marko djiric1
(Молбу коју смо добили путем електронске поште преносимо у целости)
Група десеторо радника бивше Унмик администрације са Косова и Метохије у намери да дођу до правде, 21. јануара упутиће се у Београд где ће пред вратима Канцелаије за Косово и Метохију тражити пријем код господина Марка Ђурића.
Званични захтев за састанак са директором Канцеларије за Косово и Метохију последњи пут смо послали прошле недеље преко канцеларије у Косовској Митровици, али и на званичну емаил адресу ове институције и потпуно смо убеђени да је наш допис прослеђен. Такође је овај захтев прослеђен и службенику који је претходна два месеца био задужен за контакт са нашом групом. Нажалост још увек нисмо добили никакав одговор, али верујемо у озбиљност ове институције и очекујемо да ће се то догодити до петка.
Уколико не добијемо термин за састанак, ми ћемо се 21. јануара по овом зимскоом кијамету упутити у Београд, сатерани у ћошак, знајући да то за нас није нимало лако.
 
Одлуку о одласку у Београд донели смо у новембру прошле године, али смо од те намере одвраћени, након што је та информација доспела у јавност преко интернет портала. Након позива једног од службеника Канцеларије за Косово и Метохију добили смо "охрабрујући" телефонски позив у коме се каже  да то не чинимо, јер је састанак са Пореском управом већ заказан, те да сачекамо исход тог састанка.
Међутим, иако је према њиховим тврдњама састанак одржан крајем новембра, одговор Пореске управе није стигао, па смо средином децембра инсистирали да добијемо било какаву информацију, али одговора није било.
Према тврдњама запослених у Канцеларији за Косово и Метохију, још једанпут је упућен службени допис Пореској управи у коме се тражи одговор челних људи ове институције.
До данас тај одговор нисмо добили, а последња информација из Канцеларије гсподина Марка Ђурића је да га највероватније неће бити.
 
За нас Србе са Косова и Метохије оваква неозбиљност државних институција ствара појачани осећај небриге.
 
С' правом се питамо како је могуће да ми као обични грађани Републике Србије уопште добијемо одговор Пореске управе или било које друге државне институције, ако то не може институција попут Канцеларије за Косово и Метохију, која је најрелевенатнија институција у држави и којој за проблем могу да се обрате људи који данас живе на Косову и Метохији?
Како је могуће да се спорни Закључак Владе Републике Србије из 2008. године спроводи селективно?
Потпуни је апсурд да је Управа царине која је део Министаства финасија у потпуности спроведе тај Закључак, а да за Пореску управу тај Закључак Владе није валидан, тј. није обавезујуће природе? Такође, Министарство правде Републике Србије је тада поступило по Закључку Владе.
 
Без обзира на све, ми и даље сматрамо да је Канцеларија за Косово и Метохију једино место где се могу решавати проблеми оваквог типа, а даље решавање проблема треба вратити за столом Владе Републике Србије, тј. за истим оним столом где је проблем и настао.
 
Сведоци смо да Влада Србије и данас доноси исте Закључке и Уредбе по којима се финасирају људи који су до недавно били део неких косовских институција, у чему активно учествује Канцеларија за Косово и Метохију.
Зашто преузимање радника Пореске управе није спроведено, иако је све поткрепљено ваљаним писаним аргументима?
 
Зато Ми ПРЕВАРЕНИ Срби са Косова и Метохије, желимо да све још једанпут размотримо заједно са директором Канцеларије за Косово и Метохију, господином Марком Ђурићем и на тај начин добијемо охрабрење да наставимо да живимо живот косовско-метохијских Срба, јер ће у супротном разочарење бити огромно и наш даљи останак на Косову и Метохији неће бити могућ.
 
Просто, прича о ненадлежности Канцеларије за Косово и Метохију која ову групу људи прати већ дуже време, у српском народу на Косову и Метохији нема потпору.
Сведоци смо да је утицај ове институције на рад државних служби на Косову и Метохији јако велика.
 
Неозбиљност Пореске управе огледа се у томе што престанак радног ангажовања није пропраћен ниједним писменим обавештењем, већ смо буквално остављени на улици.
 
Након безброј писама која смо слали готово на све адресе најутицајнијих институција, од  председника Србије, председника Владе, Пореске управе, Канцеларије за Косово, Заштитника грађана, итд. готово да од никога нисмо добили одговор.
 
Канцеларија за Косово и Метохију једина је релевантна институција која би требало да се бави проблемима Срба са Косова и Метохије. Међутим, баш из Канцеларије за Косово и Метохију су нам рекли да овакви проблеми нису у надлежности ове државне институције, што је код нас изазвало велико разочарење.
 
Данас се ми питамо како је могуће да је државна институција која и својим именом показује своју намену, нема ама баш никаквог утицаја на остале државне институције које би требале да у најмању руку испуњавају одлуке Владе Републике Србије, ове данашње и одлуке претходних Влада, ма ко да је био у власти.

Група десеторо ПРЕВАРЕНИХ радника Унмик Пореске администрације која је на позив Владе Републике Србије након проголашења независности Косова напустила своја радна места, уз одлуку Владе да се према овим људима поступи по закључку Владе од 21. фебруара 2008. године данас су људи без егзистенције на Косову и Метохији. Од 2008. до 2014.  године према овим људима Пореска управа Србије која је била дужна да реши њихов радно-правни статус продужавала је са све већим прекидима Уговор о обављању повремених и привремених послова чак тринаест пута, да би у септембру 2014. године без икаквог образложења и то престало.
Данас ми озбиљно размишљамо да се трајно иселимо са  Косова и Метохије.
 
У нади да ћете нам помоћи,
Унапред захвални, бивши радници Унмик Пореске администрације.
 
У наставку се налази наш званични ЗАХТЕВ са детаљним објашњењем проблема.
__________________________________________________
 

Директору Канцеларије за Косово и Метохију, господину Марку Ђурићу

Поштовани господине Ђурићу,

 

Средином Новембра прошле године после нашег дописа Канцеларији за Косово и Метохију, добили смо позив од стране господине Немање Кијачића, службеника Ваше канцеларије, који је био јако љубазан и објаснио намере Ваше институције да нам помогнете у решавању проблема.

Од тада до данас је прошло два месеца, званични одговор нисмо добили и све је мање наде да ће га бити.

Зато, наша група окупљена око истог циља у намери да пронађемо решење за проблем који нам је направила држава, имамо намеру да се састанемо са Вама.

 

Зато Вас молимо да у наредним данима одредите термин за састанак.

У супротном, одлучни да се састанемо са Вама, имамо намеру да 21. јануара дођемо у Београд, иако то за нас није нимало једноставно.

Пред вратима Ваше канцеларије  остаћемо све док се не састанемо са Вама.

Надамо се да ћете ипак наћи мало времена да чујете за проблем десет српских породица са Косова и Метохије, тј. људе који са Косова никада нису одлазили, а данас смо приморани да о томе размишљамо.


Од господина Немање Кијачића обавештени смо да је Ваша канцеларија већ два пута затражила мишљење директора Пореске управе, али да одговора нема, па самим тим и то показује неозбољност ове институције која нам је (мало је рећи) довела у питање опстанак и останак на Косову и Метохији.

Само да Вас подсетимо, Управа царине је прихватила закључак Владе Републике Србије из 2008. године, а Пореска управа није, иако се ради о истом министарству.


Основни суд у Београду је пресудио у нашу корист, али је Апелациони суд поништио првостепену пресуду и на тај начин угасио наду за наставак живота наших породица на Косову и Метохији.

Пореска управа се позива на јасно законски прописаним правилима за пријем  службеника у државну службу, те да  Закључак Владе за њих није никакав обавезујући акт.

Ми сматрамо да је проблем политичке природе, а на тај начин и решење може бити уз помоћ политичара, те да решење проблема не треба тражити од руководиоца Пореске управе, већ је решење проблема тамо где је проблем настао, тј. у Влади Србије.


Надамо се да нас нећете погрешно разумети, али у жељи да останемо на Косову и Метохији, у нашој борби очекујемо и медијску помоћ, па ћемо у складу са тим обавештење о нашем доласку послати и свим медијским кућама.


Још једном Вас подсећамо да је наше ангажовање са уговорима о "Привременим и повременим пословима" престало септембра 2014. године. Од тада до данас нико није имао слуха да нас саслуша до краја.

Ако Закључци и уредбе Владе нису обавезујући за једну институцију Министарства финансија у Влади Републике Србије, како је могуће да се прихватају у другој и како је могуће прихватање припадника КБС, цариника и  бивших запослених у косовским судовима?


У прилогу овога дописа шаљемо Вам:

  • Закључак Владе Републике Србије од фебруара 2008. године, који је покренуо проблем.
  • Изјаву о неприхватању косовских институција тј. отказна изјава, коју је од нас захтевало тадашње Министарство за Косово и Метохију. Форма текста састављена је у Министарству за Косово и Метохију.
  • Решење које је Управа царине дала Унмик цариницима, који су заједно са нама под истим условима напустили косовске институције. Они и данас раде. Дакле, Министарство финансија, Управа царине прихватила Закључак Владе Републике Србије, а Пореска управа тај исти Закључак Владе тумачи другачије.
  • Један од одговора из  Канцеларије за Косово и Метохију, у коме се каже да Ваша Канцеларија није надлежна за решавање проблема Срба са Косова и Метохије.

Молимо Вас да још једанпут пажљиво прочитате текст у наставку.

 

Хвала на разумевању.


________________________________________________________________________________

(У наставку следи писмо које је претходило контакту са Вашом  Канцеларијом, за коју сматрамо да је једина релевантна институција која решавање нашега проблема може вратити  за истим столом, за којим је проблем настао, а то је Влада Републике Србије)

 

Наиме, 2008. године када је Косово једнострано прогласило независност, тадашња Влада Републике Србије позвала је раднике привремених институција на Косову и Метохији да напусте исте и да по закључку Владе Р.С ''05    број: 02-812/2008'' у Београду, 21 фебруара 2008. године  (Службени гласник РС, бр. ''55/05, 71/05- исправка и 101/07'')  обавезу о прихватању радника преузму надлежне институције чија су имена јасно наглашена у закључку.

За све постоји писана документација.

Тадашње Министарство за Косово и Метохију од радника Унмик Пореске Управе на Косову и Метохији затражило је писмену изјаву о неприхватању косовских  институција, које су прогласиле независност, што смо и учинили и исте оверили деловодним печатом сада већ Пореске управе Косова и предали канцеларији Министасртва за Косово и Метохију и централи Пореске управе у Београду.

(Чудна је чињеница да је Управа Царине Србије, прихватила све раднике и да су они у складу са Споразомом из Брисела распоређени на радна места у оквиру Царине Косова.)

На састанку који је посредовањем тадашњег Министарства за Косово и Метохију одржан септембра месеца 2008. године у централи Пореске управе у Београду, са тадашњим директором Пореске управе Србије Дејаном Стојановићем , у присуству  помоћника директора Пореске управе задуженим за регион Косова и Метохије, господином Живојином Митровићем, надлежних за људске ресурсе у Пореској управи Србије  и петоро представника групе бивших радника Пореске администрације Унмик-а, договорено је прихватање свих радника уз обавезну пратећу документацију која је претходно затражена од нас.

Слободно можемо рећи да смо ПРЕВАРЕНИ на следећи начин. Тадашњи директор Пореске управе је дословно рекао "да би смо избегли редовну процедуру и расписивање конкурса, ми ћемо Вам дати један, а највише два уговора на одређено време, а након тога и коначно уговор на неодређено време".

Први УГОВОР О ОБАВЉАЊУ ПРИВРЕМЕНИХ И ПОВРЕМЕНИХ ПОСЛОВА са Министарством финансија Републике Србије  -   Пореска управа Србије, закључен је 01.09.2008. године и продужаван је дванаест пута са све дужим прекидима све до 12.09.2014. године.

За време трајања уговора добијали смо готово минималне зараде без икаквих косовских додатака, који по уредби Владе Србије добијају сви запослени у српским институцијама на Косову и Метохији ( никада се нисмо противили и задовољавали смо се тиме).

НАКОН ИСТЕКА ПОСЛЕДЊЕГ УГОВОРА ми нисмо добили никакво објашњење од надлежних у Пореској управи, иако смо се писменим путем обраћали више пута, а такође смо тражили састанак који никада није заказан.

За нас више није било радног ангажовања.

Тренутно је озбиљно доведено у питање наш опстанак и останак на Косову и Метохији  с'  обзиром на немогућност остваривања било каквих прихода.

Да апсурд буде већи, споразумом из Брисела у косовске институције, конкретно у Пореској администрација Косова интегрисани су људи из Цивилне заштите на северу Косова и Метохије, који су у најмању руку руководили, контролисали и спроводили идеју о изсласку Срба из косовских институција, називајући нас издајницима.

Сада када смо потписом доказали патриотизам, издали смо своју децу, која десет година трпе због неспуњених обавеза државе.

Такође Бриселским Споразумом, интегрисани су и радници Управе Царине, који су на исти начин и истога дана напустили косовске институције.

Данас смо сведоци да је садашња Влада Србије преузела све раднике Косовског заштитног корпуса, који данас примају плату из Србије.

Над људима се спроводе двоструки аршини.

Због тога смо били принуђени да правду потражимо на суду.

На жалост правду нисмо упознали тамо где би она требало да живи. Сви они који су одлучили да туже Пореску управу, добили су првостепену пресуду у своју корист, али не и на Апелационом суду у Београду, који редом одбија пресуде првостепеног Основног суда. Па смо данас принуђени да поред све неправде која нас је снашла,  платимо и судске трошкове.

Наравно, уколико се нешто не промени, ми смо одлучни да правду потражимо и на већем нивоу, с' обзиром да поседујемо документацију на коју се позивамо.

По потезима Пореске управе, одлука о нама је донета истовремено са одлуком о затварању Посебних одељења на административним прелазима између Косова и Метохије и Србије, па смо готово убеђени да је нама право на рад и зараду ускратио Брисел, тј. неки од споразума који су тамо потписани, а тичу се нас Срба на Косову и Метохији.  Без обзира на то ми се никада нећемо помирити са чињеницом да смо ПРЕВАРЕНИ.

На крају о нашем проблему ћемо упознати и јавност, мада смо свесни да ће као и све до сада и то бити тешко, јер је то последња могућност да неко сазна на који се начин држава односи према нама последњих десет година.

Од надлежних и даље очекујемо да нас приме на разговор и дају било какво објашњење, јер то никада ниједна власт у протеклих десет година није учинила.

Готово све наредне Владе после Владе Војислава Коштунице су имале став да је то обавеза неке претходне Владе, па се с' правом питамо да ли Влада Србије међународне обавезе приписује претходним Владама или их испуњава?

Данас смо принуђени да распродамо наша имања и трајно се иселимо са Косова и Метохије, због тешке економске ситуације, а одговорност за наше исељавање приписујемо надлежним институцијама које се брину о решавању проблема обичних и преварених људи.

Охрабрени чињеницом да се у периоду који је иза нас све више прича о опстанку Срба на Косову и Метохији, још једном молимо надлежне институције да организују састанак на коме бисмо могли да Вам предочимо проблем који је настао одавно, а који само Ви можете да решите, Вашим ауторитетом и на тај начин нам омогућите да са породицама останемо да живимо и радимо на Косову и Метохији.

Прочитано 5271 пута Промењено уторак, 15 јануар 2019 21:11

Напишите Ваш коментар на ову вест

Газиместан 2012. године

 

patrijarh

Мудрости патријарха Павла

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...

Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...

Злочини над Србима на Косову и Метохији

Крвава жетва 1999. у Старом Грацку

 

23. јула 1999. године у Старом Грацку код Липљана на њиви зверски је убијено четрнаест

Више

Крематоријум за Србе - Клечка

 

Село Клечка , 27. август 1998.

Српска полиција открила је кремациону пећ у фабрици

Више

Убиство шесторо српских младића у кафићу ''Панда'' у Пећи

Светислав, Зоран, Драган, Вукота и два Ивана недужно гледају са читуља, Пећ се претворила у град
Више

Страдање фамилије Костић из Ретимља

Породицу Костић из Ретимља код Ораховца називају најтрагичнијом породицом на Косову. Најпре је
Више

Отац Харитон Лукић

Медју бројним зртвама Косовско-метохијске трагедије су монаси Манастира Светих Архангела, Отац
Више

Злочини гњиланске групе

Против 17  чланова озлоглашене банде, Тужилаштво за ратне злочине Србије крајем  јуна је
Више

Злочин у Гораждевцу

13. августа 2003. године у Гораждевцу убијена су српска деца. Многи међународни званичници

Више

17. март 2004. - ПОГРОМ

СРБИ УБИЈЕНИ У МАРТОВСКОМ ПОГРОМУ 2004. ГОДИНЕ

  • СПАСОЈЕВИЋ БОРИВОЈЕ (1941) из Косовске Митровице,
Више

Напад на аутобусе код Подујева

16. фебруара 2001. године извршен је терористички напад  на аутобусима Ниш Експреса у Ливадицама

Више

Убиства у Церници

01.09.2003. године

Миломир Савић, рањен у нападу у Церници, подлегао повредама

Новица

Више

Списак убијених Срба

  • СПИСАК УБИЈЕНИХ СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ОД ДОЛАСКА КФОРА 1999. ГОДИНЕ

Овај списак

Више

Списак киднапованих Срба

Овај списак није комплетан (ако знате имена убијених Срба који се не налазе на овом списку

Више

Распеће Ђорђа Мартиновића

 

“Шиптарски терористи набили га на колац пpвoг маја1985г. 
Истина скривана пeтнaecт година.

Више

ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВИ УНИШТЕНИ ОД ДОЛАСКА КФОРА И УНМИКA

На списку се налази 140 уништених православних објеката на Косову и Метохији од 1999.
Више

Обећања политичара

Део Вулинових (не)испуњених

јануар 2013. - Немојмо да уносимо немир међу Србе на

Више...

Остају српске институције на

Србија не сме да дозволи да Срби на Косову и Метохији
Више...

Нећу се смирити док Косово и

БЕОГРАД, 21. фебруара 2008. 
Николић је, говорећи
Више...

Како је нестао акциони план?

Од 17. фебруара ове године, када су косовскe институције

Више...

Никада нећемо признати

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић поновио је

Више...

Никада нећемо признати Косово

07. јануар 2012 - Председник Србије Борис Тадић

Више...

gorazdevac zlocin

sporazum o reg preds

1244

djordje martinovic

 

 

Будите у конткту са нама

www.kosmet.net YOUTUBE канал

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %