Срби за Србе-СМС на 7763
Вести
ДУХОВНИ НЕИМАР КОСОВСКОГ ПОМОРАВЉА - четвртак, 22 август 2019 21:53
Дичићи из Страже ће добити нову кућу! - недеља, 16 децембар 2018 23:04
понедељак, 21 децембар 2009 19:21

ГАВРИЛО ДОЖИЋ

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

патријарх српски 1938-1950


Патријарх српски Др Гаврило је рођен 17. маја 1881. године у Врујцима, у Доњој Морачи, код историјског манастира Мораче. На крштењу је добио име Ђорђе. Основну школу је завршио у манастиру Морачи, којим је тада управљао његов стриц архимандрит Михаило Дожић Меденица. После завршене основне школе отишао је у Београд да настави школовање. Нешто касније је прешао у Ниш код пријатеља свога стрица епископа нишког Никанора Ружичића, кога је замолио да га прими у један од манастира у нишкој епархији. Епископ Никанор га је примио и послао за искушеника манастира Липовца код Алексинца, да би га доцније превео у манастир Сићево, у Сићевачкој клисури. Кад је завршио искушеништво, Ђорђе је замонашен 26. фебруара, а у чин јерођакона је рукоположен 27. фебруара 1900. године. Недјељу дана касније рукоположен је за јеромонаха и у том својству је вршио парохијску службу. 
Наш познати научник Стева Димитријевић, као ректор Богословско - учитељске школе у Призрену, заинтересовао се за јеромонаха Гаврила и помогао му је да буде премештен за сабрата манастира Високих Дечана и да буде примљен за редовног ученика богословско - учитељске школе у Призрену. После завршетка ове школе постављен је за учитеља у Дечанима. На тој дужности се показао као врло активан просветни и национални радник. Из манастира Високи Дечани прешао је у манастир Јошаницу код Јагодине. 
Просветно оделење Србије за неослобођене крајеве упутило га је у Цариград на рад у тамошњој Српској основној школи, а ради усавршавања грчког језика. Године 1905. уписује се, као државни питомац Србије, на Богословски факултет Атинског универзитета, на коме је 1909. године дипломирао, а нешто касније и докторирао. 
Као високошколован монах постављен је за секретара српског манастира Хиландара у Светој Гори, гдје је уживао високо поштовање, како од српских монаха тако и у Протату Свете Горе. Са тога места, већ као архимандрит, одлази за српског представника у Цариградској Патријаршији, а уједно и за управитеља Српске школе у Цариграду. На тој дужности га је 1. децембра 1911. године затекао избор за митрополита рашко-призренског. Свечана хиротонија извршена је 4. децембра 1911. године. Митрополит Гаврило је по завршетку Балканског рата, у коме се показао као велики родољуб и подвижник, преименован за митрополита и архиепископа пећког. Тада је, као зрео и искусан човек и духовник, у ослобођеним крајевима започео са уређивањем свога духовнога подручја. Нарочиту пажњу је посвећивао стварању јединства нације и уређењу црквено-верског живота. 
Први светски рат је омео његов одговоран архипастирски рад. Када је 1915. године почело одступање преко Црне Горе и Албаније, митрополит Гаврило је остао да дели судбину са својим народом. Но, непријатељ га није оставио на миру већ га је интернирао у Цеглед, у Мађарској, где је од страдања и малтретирања оболео, те је као болесник враћен 1918. године у Улцињ. У Улцињу је остао све до ослобођења, али је непрестано био под јаком аустријском стражом. 
После ослобођења, митрополит Гаврило је ушао са два мандата у Велику народну скупштину, која је одржана у Подгорици. Скупштина је 18. новембра 1918. године донела одлуку о уједињењу Црне Горе и Србије. Скупштина је изабрала 18 посланика, који су на челу са митрополитом Гаврилом Дожићем у Београд однели одлуке и скупштинску адресу. 
После смрти митрополита црногорско-приморског Митрофана Бана, Свети архијерејски сабор Српске православне цркве је 17. новембра 192o. године митрополита Гаврила изабрао за митрополита Црногорско-приморске митрополије. На том положају је остао до избора за патријарха српског. 
После Конкордатске борбе и трагичне смрти патријарха Варнаве, митрополит Гаврило Дожић је 8. фебруара 1938. године изабран за патријарха Српске православне цркве. 
Патријарх српски Гаврило је, чврсто стојећи на бранику вере и нације, дочекао судбоносни 27. март 1941. године, када се са свим отачаственим Архијерејима Српске цркве енергично супротставио пакту са силама Осовине. Он је пред само потписивање тога пакта писмено саветовао југословенској влади да не потписује такав докуменат, јер то би, према његовим речима; "уништило животну силу и морал нашег народа, погодило би његове родољубиве осећаје и дубоко увредило његов понос, његове родољубиве осећаје и његове традиције и идеале". Пакт је потписан, и поред патријархових очинских савета да се не потписује, али народ је тај срамни пакт тријумфално срушио. Тога дана патријарх српски Гаврило одржао је, у своје име и у име Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, историјски говор преко Радио Београда, у коме се, по примеру Светог Косовског Мученика Кнеза Лазара, приволео "царству небескоме" и остао веран завету, моралу и традицијама своје Цркве и свога народа. 
После 27. марта дошао је и 6. април 1941. године када је Адолф Хитлер без објаве рата напао Краљевину Југославију. Услед муњевитог напада са свих страна, издаје и расула у војсци и администрацији, наступило је опште бежање и повлачење. 
O путешествију патријарха Гаврила и његове пратње сведоче нам и наводи из "Извештаја Светог Архијерејског синода Светом архијерејском сабору о раду од 1941. до 1947. године". Остало је записано следеће: 
"Дана 6. априла 1941. године по новом календару отпочео је рат. Изјутра тога дана око 7 сати уследили су први нападаји непријатеља из ваздуха на Београд. Прве разорне бомбе пале су у непосредној близини десног блока Патријаршијског двора и то две бомбе су пале у порту Саборне цркве, а трећа је ударила поред десног угла старе куће Ивана Павловића. То је био први талас ваздушног нападаја за којим су уследили даљи редом и трајали са прекидима цео први дан. Дејство разорних бомби било је тешко и неподношљиво. Зграда Патријаршије сем својих доњих ходника у које су се склонили Његова Светост Господин Патријарх, Преосвећени Епископ нишки Господин Јован и Преосвећени Викарни Епископи Арсеније и Валеријан као и сва остала братија и особље, које у згради станује, није имала никаквог нарочито спремљеног склоништа. 
Када су око 11 сати пре подне нападаји попустили Његова Светост Господин Патријарх заједно са Преосвећеним Епископом нишким Господином Јованом склонио се у манастир Раковицу. Већ следеће ноћи између 6. и 7. априла Његова Светост отпутовала је из манастира Раковице у манастир Жичу јер је превладало мишљење да Његова Светост треба да следи Краљевску Владу а одавде у манастир Острог где су га немачке војне власти дана 25. априла 1941. године у 6 сати изјутра затекле и лишиле слободе" ("Извештај Светог Архијерејског Синода Светом Архијерејском Сабору о раду од 1941. до 1947. године", стр. 34). 
Немачки нацифашисти су га преко Сарајева довели до Београда. На путу од манастира Острога до Београда патријарх је мучен, кињен, малтретиран, изгладњиван и понижаван. У Београд је доведен 1. маја и смештен је у затвор бившег Окружног суда за град Београд у Александровој улици број 5, у ћелији број 12, где је остао све до 5. маја 1941. године. Немци су га после извесног времена превели у манастир Раковицу, а затим у манастир Војловицу, где је, заједно са владиком жичким Николајем, држан под врло јаком стражом. 
Гестапо је више пута покушавао да патријарха Гаврила приволи да из затвора упути извесна црквено - административна упутства, надајући се да ће та упутства бити у корист окупатора, али је он то одбио, са образложењем да је ван слободе и да не може ништа службено да одлучује. Патријарх је одбио све понуде о сарадњи са окупатором. 
Половином септембра 1944. године пребачен је у злогласни концентрациони логор у Дахау. Заједно са њим депортован је и владика Николај. Водили су их из логора у логор и два месеца су их држали затворене у подруму једног бечког хотела за време најжешћег савезничког бомбардовања Беча. Слободу је дочекао 8. маја 1945. године у месту Кицбил, у Тиролу, после пуне четири године тешких искушења, мука и патњи. 
Патријарх Гаврило није могао да се одмах после ослобођења врати у отаџбину, која је после крварења под немачким окупатором почела да крвари под окупацијом српских и југословенских комуниста. Тек 14. новембра 1946. године патријарх Гаврило се вратио у земљу. 
Изван отаџбине, због владавине српских комуниста, остали су Епископ жички Др Николај Велимировић и Епископ далматински Др Иринеј Ђорђевић. Патријарх Гаврило се одмах по повратку у отаџбину срео са многим проблемима које су проузроковали комунисти, са десеткованим свештенством, са систематским прогоном вере и верујућег народа, са стотинама потресних извештаја о прогону свештенства од стране милитантних комунистичких безбожника. Патријарх је у домену својих могућности чинио што је могао да ублажи веома тежак положај Светосавске Цркве под режимом Јосипа Броза. Његова потресна писма Брозу данас сведоче о њему и његовом времену. 
Патријарх српски Др Гаврило Дожић упокојио се 7. маја 1950. године у Београду. Сахрањен је у београдској Саборној цркви.

Прочитано 5349 пута
Више у овој категорији: « ВИКЕНТИЈЕ ПРОДАНОВ ВАРНАВА РОСИЋ »

Напишите Ваш коментар на ову вест

Газиместан 2012. године

 

patrijarh

Мудрости патријарха Павла

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...

Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...

Злочини над Србима на Косову и Метохији

Крвава жетва 1999. у Старом Грацку

 

23. јула 1999. године у Старом Грацку код Липљана на њиви зверски је убијено четрнаест

Више

Крематоријум за Србе - Клечка

 

Село Клечка , 27. август 1998.

Српска полиција открила је кремациону пећ у фабрици

Више

Убиство шесторо српских младића у кафићу ''Панда'' у Пећи

Светислав, Зоран, Драган, Вукота и два Ивана недужно гледају са читуља, Пећ се претворила у град
Више

Страдање фамилије Костић из Ретимља

Породицу Костић из Ретимља код Ораховца називају најтрагичнијом породицом на Косову. Најпре је
Више

Отац Харитон Лукић

Медју бројним зртвама Косовско-метохијске трагедије су монаси Манастира Светих Архангела, Отац
Више

Злочини гњиланске групе

Против 17  чланова озлоглашене банде, Тужилаштво за ратне злочине Србије крајем  јуна је
Више

Злочин у Гораждевцу

13. августа 2003. године у Гораждевцу убијена су српска деца. Многи међународни званичници

Више

17. март 2004. - ПОГРОМ

СРБИ УБИЈЕНИ У МАРТОВСКОМ ПОГРОМУ 2004. ГОДИНЕ

  • СПАСОЈЕВИЋ БОРИВОЈЕ (1941) из Косовске Митровице,
Више

Напад на аутобусе код Подујева

16. фебруара 2001. године извршен је терористички напад  на аутобусима Ниш Експреса у Ливадицама

Више

Убиства у Церници

01.09.2003. године

Миломир Савић, рањен у нападу у Церници, подлегао повредама

Новица

Више

Списак убијених Срба

  • СПИСАК УБИЈЕНИХ СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ОД ДОЛАСКА КФОРА 1999. ГОДИНЕ

Овај списак

Више

Списак киднапованих Срба

Овај списак није комплетан (ако знате имена убијених Срба који се не налазе на овом списку

Више

Распеће Ђорђа Мартиновића

 

“Шиптарски терористи набили га на колац пpвoг маја1985г. 
Истина скривана пeтнaecт година.

Више

ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВИ УНИШТЕНИ ОД ДОЛАСКА КФОРА И УНМИКA

На списку се налази 140 уништених православних објеката на Косову и Метохији од 1999.
Више

Обећања политичара

Део Вулинових (не)испуњених

јануар 2013. - Немојмо да уносимо немир међу Србе на

Више...

Остају српске институције на

Србија не сме да дозволи да Срби на Косову и Метохији
Више...

Нећу се смирити док Косово и

БЕОГРАД, 21. фебруара 2008. 
Николић је, говорећи
Више...

Како је нестао акциони план?

Од 17. фебруара ове године, када су косовскe институције

Више...

Никада нећемо признати

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић поновио је

Више...

Никада нећемо признати Косово

07. јануар 2012 - Председник Србије Борис Тадић

Више...

gorazdevac zlocin

sporazum o reg preds

1244

djordje martinovic

 

 

Будите у конткту са нама

www.kosmet.net YOUTUBE канал

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %