Срби за Србе-СМС на 7763
Вести
ДУХОВНИ НЕИМАР КОСОВСКОГ ПОМОРАВЉА - четвртак, 22 август 2019 21:53
Дичићи из Страже ће добити нову кућу! - недеља, 16 децембар 2018 23:04
субота, 06 фебруар 2010 17:42

Обележене задушнице на Косову и Метохији

zadusniceКосовска Витина

Обележавање Задушница у витинској општини је протекло без инцидената, јавља Клокот радио. Осим Срба који живе у овој општини многи расељени и протерани из овог дела Косова и Метрохије дошли су да обиђу гробове својих најмилијих. Према речима витинског пароха оца Звонка Костића број оних који су из централне Србије дошли врло је мали у односу на предходне године. “Данас је много мање људи дошло на Задушнице, можда су разлог и веома лоши временски услови, па се мало људи одлучило на долазак”, казао је отац Звонко. Он додаје да организованог одласка на гробља у Грмову и Пожарању, местима где су пре рата живели Срби, није било, већ су појединци самоорганизовано долазили.

 

Приштина
Око 150 Срба посетило је данас, на Задушнице православно гробље у Приштини. Приштински Срби су на Задушнице стигли организовано, у два аутобуса, а највећи број расељених стигао је из Београда, Ниша, Обреновца и Крушевца. Задушнице су ретка прилика када Приштевци уз пратњу Косовске полиције могу посетити гробове својих преминулих рођака и пријатеља и истичу да су из године у годину, надгробни споменици све више оштећени. Никола Грковић дошао је из Обреновца. У Приштини је живео педесет година и ту су му сахрањени родитељи. Међутим он овог пута није успео да пронађе њихов гроб: “Последњи пут сам био пре три године, гробље је било потпуно зарасло, једва смо пронашли споменик мојих родитеља. Сад видим да је рашчишћено, али џаба, споменика уопште нигде нема, не могу да пронађем гроб, нема надгробне плоче. Не знам да ли је у међувремену неко дивљао по гробљу, али ја ево сад немам где да положим цвеће и упалим свећу, а толики смо пут превалили. Ноћас нисмо спавали да би стигли, а шта нас је сад дочекало?. Само варваризам, хоће у Европску унију, а руше споменике! ”,рекао је Грковић. Зоран Босиличић је такође из Приштине, а расељен је у Нишу. Гроб његове мајке потпуно је уништен. “Долазио сам пре Нове Године, да исправим надгробну плоцу, која је поломљена. Ево сад се бар може прочитати име и може се видети ко је ту сахрањен”, казао је Зоран. Први пут након десет година, гробље у Приштини је бар делимично очишћено. Прилаз гробним местима је био веома отежан због зараслог шибља и корова, а људи нису успевали да пронађу гробове својих најмилијих. “Годинама смо тражили помоћ да некако очистимо ово гробље. Након десет година и уз помоћ Министарства за Косово и Метохију, дошли су расељени из Ниша, дошли смо ми из Приштине и из околних места и коначно успели да га очистимо. Данас ево многи који су дошли, могу по први пут да упале свеће на правом месту, где се стварно и налазе гробови њихових најближих”, објашњава за КИМ радио Радмила Тодић Вулићевић из Приштине. Она је додала да је акција , чишћења и уређења православног гробља на Драгодану у Приштини коју су покренуле невладине организације и удружења расељених, а коју је подржало Министарство за Косово и Метохију, започета септембра прошле године. Ипак на гробљу у Приштини и даље је велики број порушених надгробних споменика, а поред гробља направљена је депонија смећа.Данашњи долазак Срба у Приштину протекао је без инцидената.
Сува Река
Педесетак расељених Срба посетило је данас на Задушнице гробове својих најмилијих у општини Сува Река. Срби су обишли гробље у Мушутишту, Сопини и Речану, казао је КИМ радију представник расељених Срба са територије Суве Реке Милан Михајловић. “Расељеним Србима Задушнице су једина прилика који могу да виде своје домове који су такође, као и надгробни споменици порушени”, казао је Михајловић. Он додаје да током посете расељених лица на Задушнице није било инцидената, као и да је било појачано присуство КПС полиције. Долазак на Задушнице организовало је Министарство за Косово и Метохију.
Косовска Митровица
Срби из северне Косовске Митровице, њих око 500, организовано су јутрос на задушнице, посетили православно гробље у јужном делу тог града и на гробовима најближих рођака и пријатеља запалили свеће. Није било ицидената, а Срби су до гробља у јужној Митровици, на коме је порушено око 80 посто надгробних споменика, стигли у пратњи Косовске полицијске службе (КПС). Кажу да су задушнице једина прилика када уз пратњу полиције могу посетити гробове својих преминулих рођака и пријатеља и истичу да су из године у годину надгробни споменици све више и више оштећени. Свето Ковачевић из Косовске Митровице један је од оних који су јутрос обишли гробље у јужном делу града где му је сахрањена супруга. "Све су ми живо упропастили, све је поломљено. Кад год дођемо нешто нас дочека поломљено", рекао је Ковачевић. Радосава и Видосав Кочановић такође су посетили гробове својих најмилијих у јужној Косовској Митровици. Обзиром да је већина споменика на овом гробљу уништена, нису сигурни да би ситуација могла да се поправи. "Десет година долазимо овако као на силу, како смо некада долазили то је било људски а сада чекаш да те прате да можеш да дођеш ", казао је Видосав Кочановић. У јужном делу Косовске Митровице на српском гробљу уништено је више од 500 споменика и тамо се умрли не сахрањују од 1999. године.

Прочитано 2824 пута Промењено недеља, 13 јануар 2013 19:22

Напишите Ваш коментар на ову вест

Газиместан 2012. године

 

patrijarh

Мудрости патријарха Павла

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...

Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...

Злочини над Србима на Косову и Метохији

Крвава жетва 1999. у Старом Грацку

 

23. јула 1999. године у Старом Грацку код Липљана на њиви зверски је убијено четрнаест

Више

Крематоријум за Србе - Клечка

 

Село Клечка , 27. август 1998.

Српска полиција открила је кремациону пећ у фабрици

Више

Убиство шесторо српских младића у кафићу ''Панда'' у Пећи

Светислав, Зоран, Драган, Вукота и два Ивана недужно гледају са читуља, Пећ се претворила у град
Више

Страдање фамилије Костић из Ретимља

Породицу Костић из Ретимља код Ораховца називају најтрагичнијом породицом на Косову. Најпре је
Више

Отац Харитон Лукић

Медју бројним зртвама Косовско-метохијске трагедије су монаси Манастира Светих Архангела, Отац
Више

Злочини гњиланске групе

Против 17  чланова озлоглашене банде, Тужилаштво за ратне злочине Србије крајем  јуна је
Више

Злочин у Гораждевцу

13. августа 2003. године у Гораждевцу убијена су српска деца. Многи међународни званичници

Више

17. март 2004. - ПОГРОМ

СРБИ УБИЈЕНИ У МАРТОВСКОМ ПОГРОМУ 2004. ГОДИНЕ

  • СПАСОЈЕВИЋ БОРИВОЈЕ (1941) из Косовске Митровице,
Више

Напад на аутобусе код Подујева

16. фебруара 2001. године извршен је терористички напад  на аутобусима Ниш Експреса у Ливадицама

Више

Убиства у Церници

01.09.2003. године

Миломир Савић, рањен у нападу у Церници, подлегао повредама

Новица

Више

Списак убијених Срба

  • СПИСАК УБИЈЕНИХ СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ОД ДОЛАСКА КФОРА 1999. ГОДИНЕ

Овај списак

Више

Списак киднапованих Срба

Овај списак није комплетан (ако знате имена убијених Срба који се не налазе на овом списку

Више

Распеће Ђорђа Мартиновића

 

“Шиптарски терористи набили га на колац пpвoг маја1985г. 
Истина скривана пeтнaecт година.

Више

ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВИ УНИШТЕНИ ОД ДОЛАСКА КФОРА И УНМИКA

На списку се налази 140 уништених православних објеката на Косову и Метохији од 1999.
Више

Обећања политичара

Део Вулинових (не)испуњених

јануар 2013. - Немојмо да уносимо немир међу Србе на

Више...

Остају српске институције на

Србија не сме да дозволи да Срби на Косову и Метохији
Више...

Нећу се смирити док Косово и

БЕОГРАД, 21. фебруара 2008. 
Николић је, говорећи
Више...

Како је нестао акциони план?

Од 17. фебруара ове године, када су косовскe институције

Више...

Никада нећемо признати

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић поновио је

Више...

Никада нећемо признати Косово

07. јануар 2012 - Председник Србије Борис Тадић

Више...

gorazdevac zlocin

sporazum o reg preds

1244

djordje martinovic

 

 

Будите у конткту са нама

www.kosmet.net YOUTUBE канал

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %