Срби за Србе-СМС на 7763
Вести
ДУХОВНИ НЕИМАР КОСОВСКОГ ПОМОРАВЉА - четвртак, 22 август 2019 21:53
Дичићи из Страже ће добити нову кућу! - недеља, 16 децембар 2018 23:04

Гаврило (V), 1938—1950.

Протест Срба на Косову и Метохији

protestgracanicaОко 3.000 Срба протестовало у Грачаници, због демонтирања опреме српских оператера мобилне телефоније на Косову и Метохији. Истовремено, радници "Телекома" чувају базне станице на северу Косова, где једино има сигнала.

Посланици: Још један притисак на Србе

Представници парламентарних странака једногласно осудили искључење сигнала српских оператера мобилне телефоније на Косову и Метохији као кршење људских права, али и још један вид притиска на Србе који живе јужно од Ибра.

Шеф посланика "За европску Србију" Нада Колунџија сматра да је то несумњиво притисак на Србе на Косову и Метохији, истичући да је то недопустиво.

Шеф посланика СПС-ЈС Бранко Ружић истакао је да искључење сигнала српских мобилних оператера представља флагрантно кршење људских права, јер се некоме, како је објаснио, не може укинути и суспендовати право на комуникацију, као ни право да изабере оператера преко кога ће комуницирати.

Лидер СНС-а Томислав Николић сматра да је искључење сигнала мобилне телефоније ударац за Србе који се налазе изван територије четири северене општине и да је то порука да треба да се селе или у те општине или у Србију.

Радикали су навели да косовске институције на сваки могући начин покушавају да прекину везу између Србије и Косова и Метохије, а, пре свега, српског народа који је остао да живи у покрајини.

Нова Србија истиче да је то само наставак притиска на преостале Србе на Косову и Метохији да прихвате такозвану косовску владу, њене прописе и законе.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да ће Влада учинити "буквално све", осим употребе насилних средстава, да помогне Србима у енклавама на Косову после искључења сигнала српских мобилних оператера.

"Ово је врло озбиљан проблем који се појавио и учинићемо све да помогнемо тим људима", рекао је премијер у изјави новинарима у Београду.

Локални челници, са протестног скупа, позвали међународну заједницу да реагује и што пре спречи косовске власти да Србима забране коришћење мобилне телефоне српских оператера.

Окупљање, које је симболично почело у пет минута до двамаест, завршено је без инцидената и најављено је и наредних дана све док не дође, како су рекли организатори, до поновног активирања мобилне телефоније српских оператера.

Неколико хиљада Срба са централног и осталих делова Косова започео је скуп протестном шетњом главном улицом Грачанице.

Испред колоне грађана ишла су кола хитне помоћи симболизујући да је искључењем телефона њима онемогућена комуникација и у најхитнијим случајевима.

На скупу су говорили директорка Дома здравља Рада Трајковић, начелник косовског округа Горан Арсић, председник скупштине града Приштине Небојша Николић.

Окупљени су носили транспаренте на којима пише: Слепи, неми, глуви,Вратите нам везеНема мреже, зашто?Док је скуп трајао, саобраћај кроз Грачаницу, на релацији Приштина - Гњилане није функционисао.

Улаз и излаз из града обезбеђивале су мање снаге КФОР-а и Косовске полиције.

Радници "Телекома" чувају базне станице

Радници "Телекома" обезбеђују базне станице на северу Косова, пошто су представници Регулаторне комуникационе агенције, у сарадњи са специјалним јединицама Косовске полиције, онеспособили 40 базних станица.

Координатор технике "Телекома Србија" - извршне јединице Косова и Метохија Илија Ивановић изјавио је да радници "Телекома" дежурају и чувају базне станице на северу .

"Радници Телекома Србије обилазе наше објекте ради безбедности, јер имамо неких најава да ће да крену и на север Косова", рекао је Ивановић.

Ивановић је рекао да су радници "Телекома" спремни да у најкраћем могућем року обнове опрему и базну станицу коју су Албанци оштетили приликом акције искључења репетитора.

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је да представници Еулекса поричу умешаност у ту акцију, али забрињава чињеница да је подржавају.

Портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић истакла је да су за ту мисију прихватљиве акције Регулаторног тела за телекомуникације које су усмерене против, како је рекла, илегалних оператера мобилне телефоније.

"Еулекс уопште није укључен у скидање предајника. Он је прихватио одлуку Регулаторног тела за телекомуникације против илегалних оператера мобилне телефоније на Косову. Самим тим што је Еулекс прихватио одлуке овог тела , не меша се у његов рад и одлуке прихвата ", казала је Гудељевићева.

Специјалне јединице Косовске полиције уклониле су, током протеклих дана, двадесетак базних станица српских мобилних оператера "Телекома", "Теленора" и ВИП-а, чиме је око 100.000 Срба, који живе јужно од Ибра, остало без сигнала.

Ускраћујући сигнал српских мобилних оператера Србима широм Косова и Метохије, званична Приштина покушава да српску заједницу у Покрајини још више изолује и насилно интегрише у систем самопроглашене државе Косово, рекао је Арсић.

Арсић је оценио да су дешавања минулих дана на Косову и Метохији "увод за касније пристиске", којима ће косовске власти покушати да у свој систем интегришу школски и здравствени систем, али и друге институције наше државе у Покрајини.

Представници Регулаторне агенције за телекомуникације Косова, уз помоћ Косовске полицијске службе, у претходна два дана, насилно су искључили сигнале српских мобилних оператера на централном Косову, у Косовском Поморављу, Метохији и Сиринићкој Жупи.

Тако је у Покрајини оштећено 24 базе станице предузећа "Телеком Србија" и "Теленора", а мобилни оператери неометано функционишу само на северу Косова, које је настањено већинским српским становништвом. Због тога је без телефонског сигнала остало око 100.000 Срба у Косовском Поморављу и енклавама јужно од Ибра.

Газиместан 2012. године

 

patrijarh

Мудрости патријарха Павла

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...

Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...

Злочини над Србима на Косову и Метохији

Крвава жетва 1999. у Старом Грацку

 

23. јула 1999. године у Старом Грацку код Липљана на њиви зверски је убијено четрнаест

Више

Крематоријум за Србе - Клечка

 

Село Клечка , 27. август 1998.

Српска полиција открила је кремациону пећ у фабрици

Више

Убиство шесторо српских младића у кафићу ''Панда'' у Пећи

Светислав, Зоран, Драган, Вукота и два Ивана недужно гледају са читуља, Пећ се претворила у град
Више

Страдање фамилије Костић из Ретимља

Породицу Костић из Ретимља код Ораховца називају најтрагичнијом породицом на Косову. Најпре је
Више

Отац Харитон Лукић

Медју бројним зртвама Косовско-метохијске трагедије су монаси Манастира Светих Архангела, Отац
Више

Злочини гњиланске групе

Против 17  чланова озлоглашене банде, Тужилаштво за ратне злочине Србије крајем  јуна је
Више

Злочин у Гораждевцу

13. августа 2003. године у Гораждевцу убијена су српска деца. Многи међународни званичници

Више

17. март 2004. - ПОГРОМ

СРБИ УБИЈЕНИ У МАРТОВСКОМ ПОГРОМУ 2004. ГОДИНЕ

  • СПАСОЈЕВИЋ БОРИВОЈЕ (1941) из Косовске Митровице,
Више

Напад на аутобусе код Подујева

16. фебруара 2001. године извршен је терористички напад  на аутобусима Ниш Експреса у Ливадицама

Више

Убиства у Церници

01.09.2003. године

Миломир Савић, рањен у нападу у Церници, подлегао повредама

Новица

Више

Списак убијених Срба

  • СПИСАК УБИЈЕНИХ СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ОД ДОЛАСКА КФОРА 1999. ГОДИНЕ

Овај списак

Више

Списак киднапованих Срба

Овај списак није комплетан (ако знате имена убијених Срба који се не налазе на овом списку

Више

Распеће Ђорђа Мартиновића

 

“Шиптарски терористи набили га на колац пpвoг маја1985г. 
Истина скривана пeтнaecт година.

Више

ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВИ УНИШТЕНИ ОД ДОЛАСКА КФОРА И УНМИКA

На списку се налази 140 уништених православних објеката на Косову и Метохији од 1999.
Више

Обећања политичара

Део Вулинових (не)испуњених

јануар 2013. - Немојмо да уносимо немир међу Србе на

Више...

Остају српске институције на

Србија не сме да дозволи да Срби на Косову и Метохији
Више...

Нећу се смирити док Косово и

БЕОГРАД, 21. фебруара 2008. 
Николић је, говорећи
Више...

Како је нестао акциони план?

Од 17. фебруара ове године, када су косовскe институције

Више...

Никада нећемо признати

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић поновио је

Више...

Никада нећемо признати Косово

07. јануар 2012 - Председник Србије Борис Тадић

Више...

gorazdevac zlocin

sporazum o reg preds

1244

djordje martinovic

 

 

Будите у конткту са нама

www.kosmet.net YOUTUBE канал

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %